Ние сами ковем съдбата си

Ние сами ковем съдбата сиТерминатор 3: Бунт на машините” e многоочакваният трети филм от една от най-новаторските и обичани поредици в Холивуд, стартирана от сценариста-режисьор Джеймс Камерън с култовия хит от 1984  “Терминатор”.  С огромния успех на продължението от 1991, “Терминатор 2: Денят на Страшния съд”, Камерън предефинира жанра-хибрид научнофантастичен екшън и заедно с Арнолд Шварценегер създадоха един от най-иновативните, любими герои в историята на киното.

“Без значение в коя точка на света се намирам”, казва Шварценегер, “без значение на кой филм правя промоция през последните 12 години, хората винаги ме питат, ‘Кога ще направите пак Терминатор? Трябва да направиш нов Терминатор! Моля те, Арнолд, направи друг Терминатор!’”  

“Терминатора се превърна в икона”, отбелязва продуцентът Марио Ф. Касар. “Героят има това качество, че всеки иска да го види отново. Иска ви се да побеждава. Иска ви се да оцелее”.    

“Терминатора е може би най-прочутият герой в историята на киното”, предполага режисьорът на “Терминатор 3: Бунт на машините” Джонатан Мостоу. “Характеризацията на Арнолд и видът на Терминатора са толкова култови – черното кожено яке, ботушите, тъмните очила. Не знам друг филмов герой, за който, ако попитате където и да е по света, ‘На кого са тези дрехи?’, хората да могат да ви отговорят. Но те познават дрехите на Терминатора”.

Приходите от признатата от публиката по цял свят поредица надхвърлят забележителната за времето си сума от 550 милиона долара от кинопоказ.

Двата филма за Терминатора се превръщат във феномен при издаването си на видео и DVD, и дори вдъхновяват атракция в тематичните паркове на студиото Юнивърсал в Холивуд, Флорида и Япония.  “Терминатора е толкова велик герой, че популярността му не спадна изобщо през последните 12 години, без да е правен нов филм за него”, отбелязва продуцентът Андрю Вайна. “Той оставя толкова положително впечатление върху публиката, че хората сами поддържат поредицата жива”.

“Страхотното при Арнолд е, че той приема успеха и привлекателността на героя със същия ентусиазъм като зрителите”, казва Мостоу.  “И публиката чувства удоволствието и ентусиазма, с който Арнолд играе Терминатора”.  

“Голяма чест и голямо удоволствие е да бъда част от поредица с толкова универсално привличане”, казва Шварценегер. “Историята може да бъде разбрана от всеки, без значение към каква нация или култура принадлежи.

При този напредък на технологиите през последните няколко години, всеки разбира страха, че един ден машините може да се обърнат срещу нас и да надделеят – и като по-умни и по-силни окончателно да заменят човечеството”

Вайна вярва, че в предисторията на Терминатора – в която машини с изкуствен интелект се самоосъзнават и повеждат война срещу човечеството – днес има повече смисъл и провокация за публиката, отколкото когато и да е преди.

“Ние всички разчитаме все повече и повече на компютрите за всичко - от управлението на електричеството до автомобилите ни. Колкото повече се доверяваме на машините да вършат всичко, толкова по-вероятно е да изгубим контрола.

Какво ще се случи, ако те започнат да мислят? Какво ще стане, ако те се обърнат срещу нас? Този сценарий, съчетан с очарованието на хората от идеята за пътуване във времето и алтернативата на бъдещето, е наистина плашещ и безкрайно забавляващ”.

“Еднакво предизвикателен за публиката”, казва Касар, “е статутът на Терминатора като съвършения анти-герой в киното”. “Терминатора не е обвързан с никакви морални правила”, обяснява той.  “Ако му трябва кола, разбива вратата, изтръгва кабелите и потегля. Зрителите могат за изживеят тази толкова въодушевяваща свобода чрез Терминатора, фантазирайки си какво би било, ако не трябваше да живеят според законите и моралния кодекс, ограничаващ нашето поведение”.

Шварценегер бил готов за предизвикателството да изиграе отново ролята на този толкова популярен герой, а продуцентите Касар и Вайна също имали силно желание да направят трети Терминатор за големия екран.  Но историята на тяхното 12-годишно пътуване от  T2  до третия филм за Терминатора е почти толкова епична, колкото и самата поредица.

След като преплели за първи път професионалните си пътища през 1989 г., Касар и Вайна създали партньорство, което донесло астрономични суми от боксофис хитове като “Зов за завръщане” и поредицата “Рамбо”.

Продуцентите закупили 50% от правата на франчайза “Терминатор” от Carolco Pictures след като бившата компания на Касар банкрутирала и си осигурили останалите 50% от правата чрез продуцента на “Терминатор” и изпълнителен продуцент  на “Терминатор 2” Гейл Ан Хърд. “T2” беше толкова вълнуващ и богат като история, екшън и специални ефекти, че да стигнем това ниво и дори да го надминем, щеше да е много трудна задача”, признава Вайна, който е продуцирал наградения със Златен глобус “Евита” и е изпълнителен продуцент на хита “Умирай трудно 2”. “Но когато открихме, че правата са все още на разположение и имаме възможност да го направим, разбрахме, че просто сме длъжни да се заемем”.  

“Наистина трябва да вярваш, че ще успееш и да устоиш”, казва Касар, който е изпълнителен продуцент на хитови филми като “Първичен инстинкт” и “Универсален боец”, както и на “T2: Денят на Страшния съд”. “С T2 бяхме в подобна ситуация. Отне ни много да го направим, но напълно си струваше усилията”

“Когато Анди и Марио за първи път дойдоха при мен с идеята за независимо финансиране и продуциране на трети филм за Терминатора, аз веднага разбрах, че това е идеалният проект, в който да участва Intermedia”, казва Мориц Борман, изпълнителен продуцент и президент на Intermedia, най-голямата продуцентска и финансова компания в кино индустрията.  “Бях подготвен за световната популярност на Терминатора и с участието на Арни, знаех, че глобалният ентусиазъм буквално ще ни изхвърли нагоре”.

Ключов компонент в създаването на ““Терминатор 3: Бунт на машините” – и както казва Вайна, най-трудното решение на продуцентите – бил изборът на режисьор, който да остане верен на ценностите на франчайза, като същевременно напише наелектиризираща нова глава в сложната митология на поредицата.

(Джеймс Камерън отклонил предложението да режисира второ продължение на Терминатор и предпочел да фокусира вниманието си върху нови проекти.)  “Ясно е, че Джим е фантастичен режисьор и отлично се познава с героя”, казва Вайна.

“Но трябваше да намерим режисьор в състояние да приеме предизвикателството и да разкаже една интересна история, без да жали специалните ефекти. Почувствахме, че Джонатан Мостоу има нужда точно от този пробив, за да бъда признат за велик режисьор”.

Впечатлен от умелата режисура на Мостоу в екшън трилърите “Breakdown” и “Подводница U-571”, Вайна решил, че той е най-подходящият човек да поеме “Терминатор 3: Бунт на машините”, особено след като разбрал за неговото възхищение и познанията му за поредицата.  

“Джонатан умее страхотно да води разказа и е толкова голям фен на филмите за Терминатора, че ние усетихме, че можем да му се доверим, за да издигне тези герои и този франчайз на следващо ниво”.  

“Това, което обичам в първите два филма за Терминатора, е че те са изпълнени с патос и емоции, в съчетание с най-съвременен екшън и визуални ефекти, и най-важното от всичко – страхотната история!”, разпалва се Мостоу. “Аз не се опитвам да седна на мястото на Джеймс Камерън.  

Аз съм фен на неговите филми за Терминатора, точно както всеки друг, и искам да създам филм, който аз, като фен на поредицата да отида да гледам с удоволствие”.

В светлината на безпрецедентното си сътрудничество с Джеймс Камерън, Шварценегер не само искал режисьор, който ще може да овладее историята и специалните ефекти в типичните за поредицата епични пропорции, но и такъв, който да се чувства еднакво удобно при работата с актьорите. “Беше решаващо режисьорът да е добър в работата с актьорите, защото в този филм има много различни видове актьорска игра”, заключава той.  

“Джонатан е много умел във всеки аспект на правенето на кино, от визуалните ефекти и разказа, до грандиозните каскади, но той също така знае как да извади най-доброто изпълнение от актьора. Той не се притеснява да каже, ‘Не, не, не, чакайте!. Дайте да го направим пак, защото мисля, че можете да се справите по-добре от това’”.

“Още от първата си среща с Арнолд знаех, че ние имаме еднакви творчески виждания за това накъде трябва да върви филмът”, спомня си Мостоу. “Арнолд прие с ентусиазъм моите решения относно техническите аспекти на филма, и най-важното – това, което исках да направя с историята и героите”.

“Когато хората си тръгват от киното, след като са гледали “Терминатор 3: Бунт на машините””, предсказва Шварценегер, “те няма само да си казват, ‘Визуалните ефекти ми взеха акъла’ или ‘екшънът беше изключителен’ – те също така ще казват, ‘Тази история беше вълнуваща.

Тази история беше разказана по смайващ начин – с много емоция и драматизъм’. Джонатан свърши чудесна работа в разработването на сценария със сценаристите Майк Ферис и Джон Бранкато – историята стана интересна, вълнуваща и въздействаща на много нива”.
Copyright © 2024 Dir.bg.