Джони Деп е супер пират

26.09.2003 г.
Джони Деп е супер пиратКорабът “Черната перла” пристига във форт Чарлс, за да отвлече Елизабет Суон - дъщерята на губернатора, която притежава мистериозен медальон, от който морските вълци имат нужда, за да развалят магията, правеща ги живи мъртъвци. Младият ковач Уил Търнър, тайно влюбен в Елизабет, решава да я спаси, като използва помощта на Джак Спароу, някогашен капитан на “Черната перла”, когото измъква от затвора…

В “Карибски пирати: Проклятието на “Черната перла” класическият мотив за търсенето на съкровище - задължителна фигура в жанра на пиратския филм, - скоро е изместен от фантастичната (не по-малко класическа) тема за призрачния кораб.

Въпреки дължината си филмът задържа зрителския интерес, умножавайки невероятните перипетии, подхранвани от рисковани бягства и увлекателни бойни епизоди. Екшън-сцените са отлично оркестрирани. Със своята оригиналност се открояват дуелът между Джони Деп и Орландо Блум, както и маршът на скелетите в трюма на кораба, а някои от диалозите са изключително сполучливи, особено, когато са съпътствени с реторичния талант на Джак Спароу и капитан Барбароса.

Сред най-добрите попадения на филма е актьорският двубой между Джони Деп и Джефри Ръш. Първият играе с чудесна ексцентричност, докато вторият искрено се забавлява като безскрупулен пират, който е жив мъртвец.

Джони Деп е истинската перла на филма. Той се превъплъщава в ролята на пропаднал пират, кръстоска между Кийт Ричардс (от “Ролинг Стоунс”) и капитан Морган. От момента, в който пристига с фанфаронски вид на пристанището, до финалното бягство, играта му е истинско удоволствие. До него влюбените гълъбчета Орландо Блум и Кийра Найтли се справят доста добре със задачите си, макар че любовта им отстъпва пред експлозиите.

Възползвйки се максимално от приятния декор на Карибите, веселата и освободена режисура на Гор Вербински е украсена от чудесни ефекти, съживяващи, ако можем така да се изразим, мършави трупове, които формират екипажа на “Черната перла”.

“Карибски пирати: Проклятието на “Черната перла” е несъмнено забавление от жанра на “плаща и шпагата”. И подобно на “Чикаго”, който отприщи модата на музикалната комедия, този кинохит може да направи същото за пиратския филм.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.