Киноотряд за бързо реагиране

10.10.2003 г.
Киноотряд за бързо реагиранеМоже да сте гледали много подобни филми, но всяко добро попадение в екшъна, заслужава да бъде оценено, защото след него се влачат пет други, които не стават за нищо.

Историята е центрирана около преживяванията на Джим Стрийт, изгонен заедно с пратньора си от Специалния въоръжен тактически отряд на полищията в Лос Анджелис, поради неподчинение по време на акция. След пристигането на сержант Хондо Харелсън, Джим се озовава в нов отряд, натоварен със сложната задача да екскортира престъпник, обявил награда за всеки, който му помогне да избяга.

Филмът формално може да бъде разделен на две части. Първата е наситена с вътрешен драматизъм и ангажирана в борбата за психологическо надмощие, докато се формира новият S.W.A.T.–отряд. Втората е динамично преследване и игра на котка и мишка, които се отличават с добра тактика и напрегнат екшън.

Необичайното за филм от този тип, е заложеното разсъждение за ролята, на медиите като манипулатор на общественото мнение, както и любопитната възможност, която богатството предоставя на един престъпник – да откупи свободата си. Освен това, разбира се, историята притежава всички характерни белези на екшън-киното, от добрите стрелци до бързите коли, както и достатъчно солидно основание за развихрянето им.

Разглеждащ дейността на едно реално формирование за бързо реагиране, “S.W.A.T.: Специален отряд” всъщност не е първият филм, който проявява интерес към тази материя. Базиран е на телевизионен сериал от 1975г., подобно доста екшъни в днешно време, които преоцениха заслугите на телевизията в сферата на филмовото развлечение и тактиката за печелене на зрителска аудитория.

В киновариантът на историята, Колин Фарел свършва чудесна работа и е почти толкова добър, колкото в “Телефонна клопка”, а Самюъл Джексън, свикнал с роли на наставници (последната, подобна, в която сме го гледали беше в “Първично”), здраво държи юздите на актьорския екип. Останалите персонажи също притежават собствен облик, а присъствието на Мишел Родригес в ролята на полицайка, на която киното позволява да влезе в поделение, където никога не е имало жени, внася свеж полъх в тази мачо-среда.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.