Балът на чудовището” - историята

20.11.2001 г.
“Балът на чудовището” - историятаПодхвърлян от студио на студио, откакто е завършен през 1995 г., сценарият на “Балът на чудовището” винаги е привличал вниманието на топ актьори и филмопроизводители. Когато Били Боб Торнтън подписва за ролята на Ханк за значително по-малък хонорар от обикновено, фирма Lion’s Gate дават зелен светофар на работата по филма.

“Проектът беше евъргрийн”, отбелязва продуцента Лий Даниелс. “Както и други хора, аз бях като обладан от сценария. Това е рядък сценарий, който обрисува сложността на живота със сурови, груби и многослойни характери и актьорите правят всичко това да оживее.”

Балът на чудовището” е творческата рожба на Уил Рокос и Майло Адика, които първоначално предполагали, че това ще е филм, в който ще участват самите те. Но Холивуд обръща внимание и проектът става по-голям, отколкото Рокос и Адика са си представяли. Актьори като Робърт Де Ниро и Томи Лий Джоунс са прикрепяни няколко пъти към филм. Необходимостта от високи хонорари се отразява негативно на бюджета на филма и студиата отказват да дадат зелена светлина на проекта, без да се направи промяна в сценария. Рокос и Адика не се предават и в резултат “Балът на чудовището” обикаля от студио на студио в търсене на своя дом.

Рокос и Адика задържат всички права по проекта и след години отхвърляне и напразни телефонни обаждания, те стават скептични. Изпълнителен продуцент и бивш член на управителния съвет на Lions Gate обяснява, че ключ за придобиване на правата по техния сценарий е бил “това, че ние никога не сме искали от тях да променят сюжета, докато в същото време всички други потенциални инвеститори настояваха на промени.” Рокос и Адика дори успяват да осъществят една от първоначалните си цели, а именно – и двамата получават малки роли във филма.

Заснет за над пет седмици при горещ и влажен климат през май и юни 2001 г., “Балът на чудовището” се снима в покрайнините на Ню Орлиънс, както и в прочутия щатски затвор "Ангола" в Луизиана (там е сниман и филмът “Осъденият на смърт идва”). Уордън Бърл Кейн помага в осигуряването на достъп до затвора за снимките на филма. Кейн дори разрешава затворници да бъдат наети като статисти и хонорарите за това им участие отиват в обезпечителен затворнически фонд, като с парите са закупени различни стоки, като телевизори и други за общо ползване.

В двора, килиите и залата за екзекуции на затвора в Луизиана са заснети интериорните и екстериорни сцени. Но вътрешните снимки са мъчителни за заснемане, тъй като някои сцени са снимани именно в самата стая за екзекуции. Мястото разстройва членове на екипа и някои се опитват да се шегуват, за да успеят да разсеят колегите си от заобикалящата ги зловеща обстановка. В ролята на пазач от екипа на екзекуторите сценаристът-актьор Майло Адика също е потресен от реалността и страховитата обстановка, особено след като забелязва нечии инициали, издълбани върху дървото на електрическия стол.
Copyright © 2024 Dir.bg.