Още за филма "Последният самурай"

Още за филма Битките, които е водил капитан Нейтън Алгрен (Том Круз), сега му се струват далечни и безсмислени. Някога той е рискувал живота си заради честта и страната, но в годините след Гражданската война светът се е променил. Прагматизмът е заменил смелостта, интересът е заел мястото на  саможертвата, а честта напълно е изчезнала -- особено на Запад, където ролята му в Индианските кампании е приключила с разочарование и тъга.

Някъде в суровите равнини край бреговете на Уашита, Алгрен е загубил душата си.

На цяла вселена разстояние от там, друг войн чувства, че досегашният му живот се разпада. Кацумото е самурай, предводител на войни, произхождащи от древността. Точно както съвременния начин на живот променя американския Запад, притиска индианците и ги кара да се чувстват излишни, така той засяга и традиционна Япония. Телеграфните стълбове и железопътните линии са носители на прогреса, но застрашават ценностите и правилата, заради които самураите живеят и умират от столетия.

Но Кацумото няма да се предаде без битка.

Пътищата на двамата войни се пресичат, когато младият японски император, подтикван от американските интереси, насочени към разрастващия се японски пазар, наема Алгрен да обучава първата модерна, наборна японска армия. Но докато съветниците на Императора се опитват да изкоренят древната самурайска традиция, Алгрен е впечатлен и повлиян от срещите си със самураите. Техните безкомпромисни убеждения му напомнят за това, какъв е бил самият той. А когато се оказва в центъра на жестоката и епична битка между две епохи и два свята, единственият му водач е чувството му за чест.
Copyright © 2024 Dir.bg.