Новото във видеотеките през месеца на Матрицата

07.04.2004 г.
Новото във видеотеките през месеца на МатрицатаПрез април ви очаква добър избор, ако сте почитатели на домашното кино.
Ако тръгнем от заглавията за широка публика, първото стъпало ще бъде за носителят на “Оскар” Търсенето на Немо, който макар и анимация, може да се види доста поучителен и забавен на всички възрастни, които не държат да се възприемат твърде на сериозно.

Следва чудесната комбинация между анимация и игрално кино “Шантави рисунки: Отново в действие” , в който Брендан Фрейзър и Джена Елфман търсят в реалния свят патока Дъфи, без когото звездата Бъгс Бъни не може да разиграва геговете си.

После идва Долу любовта - намигване към ретрото и комедиите от 60-те. Рене Зелуегър и Юън Макгрегър си пасват чудесно като позьори и маскирани романтици.

Календарни момичета е английска комедия, в която не много млади момичета се събличат за една добра кауза, а скандалната им постъпка предизвиква бурен успех и забавни минути пред екрана. А за любителите на романтиката, грузинско-френския “Лято или 27 пропуснати целувки” е истинско нежно откровение за любовта и превратностите на живота.

И така стигаме до трагикомедията Относно Шмид, където Джак Никълсън е пенсионер, който не знае как да се справи с новото си социално положение.
Тук някъде е мястото на английската класика. Госфорд парк събира в провинциално британско имение цвета на аристокрацията и е толкова увлечен да разнищва нравите и дребните интриги помежду им, че почти пренебрегва криминалната си интрига. Да убиеш крал пък си е истинска историческа драма, за последните години от живота на английския крал Чарлс I обречен да умре на ешафода заради “твърдоглавието си”. Филмът заслужава да се види дори само заради играта на Рупърт Евърет.

Исторически елемент, макар и разбиран по друг начин, има и в 11 септември, съставен от новели на режисьори от различни части на света, представящи своята гледна точка или асоциациите си по повод 11 септември 2001 г.
В полето на драмата също има добри априлски предложения. Сладките шестнайсет е социален документ на специалиста Кен Лоуч, който разказва за съдбата на 16-годишно момче, влизащо в престъпния свят, за да осигури по-добър живот за майка си.

“В Америка” е много лирична драма на Джим Шеридан (“В името на отца”), която ни представя семейство ирландски емигранти в един чужд свят.
Още по-подчертано асоциален е Интимност на французина Патрис Шеро, в който двама души се лутат между анонимният секс и празнотите в личния си живот. Подобни празноти тласкат и Никълас Кейдж да се превърне в аутсайдер вКибритлии, който е най-странното (при това режисирано от Ридли Скот), но и едно от най-любопитните предложения за месеца.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.