"Star Wars Епизод III: Отмъщението на Ситите" - още за филма

В даден момент от „Междузвездни войни: Епизод ІІІ - Отмъщението на Ситите” рицарят-джедай Анакин Скайуокър ще вземе съдбовно решение. Изправен между дилемата да изгуби любимата си или да продаде душата си, за да придобие силата да я спаси, Анакин ще стане жертва на съблазнителните изкушения на тъмната страна на Силата.

Какво точно е решението на Анакин, защо го взема и как то го кара да облече страховитата черна броня са темите в „Междузвездни войни”, за които се носят легенди. След близо 30 години очакване и гадаене кинозрителите ще научат истината, когато „Отмъщението на Ситите” тръгне по кината в цял свят.

Те ще открият сами защо и как точно героичният Анакин Скайуокър – за когото е предсказано, че ще бъде Избраният, онзи, който ще внесе равновесие в Силата и ще въдвори мир в галактиката – се превръща в страховития Дарт Вейдър, дясната ръка на Императора.

Зрителите ще научат как наставниците на Анакин – майсторът на меча Оби-Уан Кеноби и дребничкият учител на джедаите Йода – успяват да оцелеят след злощастното унищожаване на джедайския орден, само за да изживеят остатъка от дните си, укривайки се на далечни, враждебни планети.

Ще научат какво е превърнало на пръв поглед благия и грижовен канцлер Палпатин в деспотичния предводител на зловещата Галактическа империя.
Ще научат как децата на Анакин – Люк Скайуокър и Лея Органа – се раждат, биват разделени… и в крайна сметка повеждат легендарния бунт срещу Империята.

„Късчетата от мозайката ще бъдат подредени и всички връзки ще бъдат направени”, обещава сценаристът и режисьорът Джордж Лукас, който завършва сагата, започната от самия него през 1977 г. с „Междузвездни войни: Епизод ІV – Нова надежда”. „Най-сетне и последната глава ще бъде разказана.”

В пролога на „Отмъщението на Ситите” из цялата галактика бушуват заключителните катастрофални битки от Войните на клонираните – включително и тази в небето над града-планета Корусант, седалище на рушащата се Република и дом на рицарите-джедаи. Канцлерът Палпатин е взет за заложник от зловещия генерал Грийвъс, предводител на армията на дроидите – механизираните войници на Сепаратистите.

Оби Уан Кеноби (Юън Макгрегър) и Анакин Скайуокър (Хейдън Кристенсен) предприемат отчаяна спасителна мисия, изправяйки се пред невиждани изпитания, за да освободят Палпатин и да унищожат Грийвъс. Мисията е дръзка, но е само началото на свирепите битки и джедайски двубои, изпълващи Епизод ІІІ – най-динамичния от всички серии на „Междузвездни войни”.

Битката в началото задвижва поредица от събития, довели до момента на истината за Анакин – чиято тайна непрекъснато е под заплаха да бъде разкрита. Той води двойствен живот – от една страна е рицар-джедай, а от друга е тайно женен за красивата сенаторка Падме Амидала (Натали Портман). Възползвайки се от страха на Анакин да не загуби Падме, Палпатин му разкрива друга страна на Силата – до която му е забранено да се докосва, но която обещава да го дари със сили, за които дори не е подозирал, че съществуват.

Оби-Уан разгадава конфликта, който се води в душата на Анакин и в крайна сметка му се налага да се изправи срещу някога многообещаващия си ученик-падауан в дуел с лазерни мечове на вулканичната планета Мустафар. „Това определено е най-динамичният, най-вълнуващ и най-напрегнат от всички епизоди на „Междузвездни войни”, твърди продуцентът на „Отмъщението на Ситите” Рик Макалъм. „Тъй като феновете на „Междузвездни войни” отдавна знаят повечето ключови сюжетни точки, които задвижват филма, Джордж искаше да създаде изживяване, което да ги изненада и да ги остави без дъх.”

Заключителният лазерен дуел между Анакин и Оби-Уан е само една от многото спиращи дъха екшън-сцени в „Отмъщението на Ситите” . „Удивително е колко много екшън има в този филм”, казва Макгрегър. „Той просто няма спирачки”.

Един от най-паметните моменти е космическата битка в началото, която напомня за шеметните двубои на изтребителите от „Епизод ІV – Нова надежда”, макар че технически погледнато, тя не се води в космоса, а в горните слоеве от атмосферата на Корусант. „Това ни позволява да покажем невероятно зрелищни ефекти като огромни експлозии, огън и дим, струящи от космическите кораби”, казва Макалъм.

Има и напрегната ръкопашна схватка между Оби-Уан и Грийвъс, който е смразяващо съчетание от дроид и човек, предсказващ окончателната съдба на самия Анакин.

„По време на „Отмъщението на Ситите” войните на клонираните все още бушуват из галактиката, така че всички са в пълна бойна готовност, очакващи, че всеки момент може да се случи нещо непредвидено”, разказва Лукас.

Динамичните екшън-сцени в „Отмъщението на Ситите” са и изключително важна връзка с „Нова надежда”, в чието начало, както мнозина си спомнят, Дарт Вейдър и неговите щурмоваци нахлуват в бунтовнически кораб. Това е заключителният епизод от сага, чийто сюжет Лукас нахвърля в началото на 70-те години. „Това бяха записки за една дълга история, разясняваща събитията до започването на „Епизод ІV – Нова надежда”, казва Лукас.

„И макар че започнах да пиша сценария за първия епизод едва 20 години по-късно, структурата на тази история не се е променила много оттогава; това винаги е бил епос за един баща, чиито грехове са изкупени от децата му.”

Лукас твърди, че в много отношения събитията в Епизод ІІІ ще променят гледната точка на публиката за историята, разказана в „Нова надежда”, „Империята отвръща на удара” и „Завръщането на джедаите”.

„Гледането на всички филми, започвайки от Епизод І и завършвайки с Епизод VІ ще бъде съвсем различно изживяване”, заявява той. „Онова, което ме подтикна да режисирам Епизоди І, ІІ и ІІІ бе по-обхватната история за Анакин, който в началото е добър, но се поддава на злото – и в крайна сметка бива спасен от децата си. Вълнуващо е да видя как всичко ще си дойде на мястото.”
Copyright © 2024 Dir.bg.