За създателите на филма

За създателите на филмаДЖОРДЖ ЛУКАС (Сценарист/режисьор, изпълнителен продуцент) за първи път привлича вниманието към своите режисьорски способности в Южнокалифорнийския университет, когато късометражният му филм „Електронен лабиринт THX 1138 4EB” печели първа награда на Националния фестивал на студентските филми.

През 1971 г., използвайки продуцентската къща от Сан Франциско „American Zoetrope” и дългогодишния си приятел Франсиз Форд Копола като изпълнителен продуцент, Лукас трансформира късометражния си филм в своята първа игрална кинолента – поразителният със своите предсказания „THX 1138”.

Следващият му филм, нискобюджетният „Американски графити” (1973) се превръща в най-успешния филм на своето време. Но третият филм на Лукас - „Междузвездни войни” – променя всичко. Измамно простичка приказка за борбата между доброто и злото, разказана на фона на фантастичен пейзаж от екзотични планети и странни създания, „Междузвездни войни” се превръща в международен феномен. Отказвайки да приеме ограниченията на кинопроизводството по това време, Лукас създава своя собствена компания за визуални ефекти, “Industrial Light & Magic”, за да превърне своята визия в реалност.

Лукас е бил сценарист и изпълнителен продуцент на поредица касови хитове, чието начало е сложено през 80-те години с продължението на сагата „Междузвездни войни” – „Империята отвръща на удара” и „Завръщането на джедаите” (1983). През 1981 г. той създава класическият авантюрист Индиана Джоунс, звезда на три касови хита, превърнали се в класика, както и на телевизионен сериал – „Хрониките на младия Индиана Джоунс”, който печели 12 награди “Emmy”.

През 80-те години с помощта на Лукас на екран излизат разнообразни по жанр филми като „Уилоу”, „Тъкър: Човекът и мечтата му” и „Мишима”; той сътрудничи и при създаването на незабравимите атракции в увеселителните паркове на „Дисни”.

Лукас се връща към режисурата през 1999 г. с „Междузвездни войни: Епизод І – Невидима заплаха”. Три години по-късно „Епизод ІІ – Клонираните атакуват” стана първият игрален филм, заснет изцяло дигитално. „Междузвездни войни: Епизод ІІІ - Отмъщението на Ситите” е филмът, завършващ сагата на Лукас „Междузвездни войни”.

РИК МАКАЛЪМ (Продуцент) започва кариерата си като продуцент, работейки заедно с един от най-бележитите сценаристи на Великобритания, покойният Денис Потър, върху екранната адаптация на “Pennies from Heaven” с участието на Стив Мартин и Бернадет Питърс. След това Макалъм продуцира „DreamChild” и “Blackeyes” за г-н Потър. „DreamChild” печели три награди BAFTA и „Evening Standard Award” за най-добра актриса (Корал Браун).

Макалъм е и изпълнителен продуцент на пожъналия много похвали шестсериен филм на BBC „Пеещият детектив”. Той установява тесни работни взаимоотношения с режисьора Никълъс Роуг и продуцира филмите му “Castaway” и “Track 29”. За режисьора и сценарист Дейвид Хеър Макалъм продуцира “Heading Home” с участието на Гари Олдман и Джоули Ричардсън, както и “Strapless” с участието на Блеър Браун, Бруно Ганц и Бриджит Фонда. Той е продуцент и на филма на Нийл Саймън “I Ought To Be In Pictures” с Уолтър Матау в главната роля и “Link” с участието на Терънс Стамп и Елизабет Шу.

За телевизията Макалъм продуцира филма на HBO “On Tidy Endings”, по сценарий на Харви Файърщайн и с участието на Харви Файърщайн и Стокард Чанинг. Продукцията получи четири награди “CableAce”, включително за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър сценарий. Продуцирал е и видеоклипа на  Rolling Stones “Undercover”, спечелил наградата на MTV за видеоклип на десетилетието.

След 1990 г. Макалъм започва да работи само със сценариста-режисьор Джордж Лукас. Двамата си сътрудничат във филма „Радиоубийства” и пожъналият овациите на критиката телевизионен сериал „Хрониките на младия Индиана Джоунс”. Този сериал, заснет за период от 4 години в 30 страни, получи 32 номинации за “Emmy” и спечели 12 от тях. Той спечели и “Banff Award” за 1993 г. за най-добър сериал, а същата година получи и номинация за „Златен глобус” за най-добър драматичен сериал. Между режисьорите му са Биле Аугуст, Майк Нюъл, Никълъс Роуг, Карл Шулц, Саймън Уинсър, Дейвид Хеър, Дийпа Мехта, Рене Манзор, Майкъл Шулц, Гейвин Милър и Тери Джоунс.

Освен „Междузвездни войни: Епизод ІІІ - Отмъщението на Ситите” Макалъм е продуцент и на постигналото голям успех специално издание на първата трилогия „Междузвездни войни”, както и на предишните два епизода от новата трилогия – „Епизод І – Невидима заплаха” и „Епизод ІІ – Клонираните атакуват”.

ДЕЙВИД ТАТЪРСОЛ (Оператор) е роден и израснал във Великобритания. Учил е в колежа „Голдсмит” в Лондон, където е завършил с почести и бакалавърска степен специалност „Изящни изкуства”. След това учи в Националната школа за кино и телевизия, където специализира операторско майсторство.

Татърсол е работил в много игрални и телевизионни продукции. Между тях са „Радиоубийства”, „Мол Фландърс”, „Въздушен конвой”, „Войник”, „Зеленият път”, „Вертикална граница”, „Кино Маджестик”, „Междузвездни войни: Епизод І – Невидима заплаха”, „Не умирай днес” и „Междузвездни войни: Епизод ІІ – Клонираните атакуват”. Най-скорошните му проекти включват „Лара Крофт 2: Люлката на живота”, „Матадорът” и „xXx 2”.

В телевизията Татърсол е работил върху „Хрониките на младия Индиана Джоунс”, за който има награда “Emmy” и номинация на A.S.C. за операторско майсторство.

ДЖОН УИЛЯМС (Композитор) е един от най-награждаваните композитори, радващ се на световно признание. Той има 43 номинации за „Оскар” – последната за музиката към „Хари Потър и затворникът от Азкабан”, което го прави най-номинирания от Американската филмова академия човек. Спечелил е пет „Оскара”, три награди на Британската филмова академия, осемнадесет награди „Грами”, три награди „Златен глобус”, четири награди “Emmy” и има редица златни и платинени плочи.

Г-н Уилямс е композирал музиката и е бил диригент при изпълнението й за повече от 100 филма, между които са Междузвездни войни: Епизод ІІІ – Отмъщението на Ситите”, „Терминалът”, „Хвани ме, ако можеш”, „Хари Потър и стаята на тайните”, „Специален доклад”, „Междузвездни войни: Епизод ІІ – Клонираните атакуват”, „Хари Потър и философският камък”, „A.I.: Изкуствен интелект”, „Патриотът”, “Angela’s Ashes”, „Междузвездни войни: Епизод І – Невидима заплаха”, „Втора майка”, „Спасяването на редник Райън”, „Амистад”, „Седем години в Тибет”, „Изгубеният свят: Джурасик парк 2”, „Роузууд”, “Sleepers”, „Никсън”, „Сабрина”, „Списъкът на Шиндлер”, „Джурасик Парк”, „Сам вкъщи”, „Сам вкъщи 2”, „Далече, далече”, „Джей Еф Кей”, „Хук”, „Невинен до доказване на противното”, „Роден на 4-ти юли”, трилогията „Индиана Джоунс”, „Турист по неволя”, „Империя на слънцето”, „Вещиците от Ийстуик”, „Извънземното”, „Супермен”, „Близки срещи от трети вид”, трилогията „Междузвездни войни”, „Челюсти” и „Сбогом, г-н Чипс”.

Много от музикалните съпроводи на Джон Уилямс са издадени и като звукозаписи. Албумът с музиката към „Междузвездни войни” е продаден в тираж над 4 милиона броя, което го прави един от най-успешните албуми в историята извън поп-музиката.

През януари, 1980 г. г-н Уилямс бе избран за 19-ия диригент на “Boston Pops Orchestra” от основаването му през 1885 г. Понастоящем той е носител на титлата диригент-лауреат на “Boston Pops Orchestra”, която му бе връчена след оттеглянето му от поста през декември 1993 г. след 14 изключително успешни сезона. Г-н Уилямс е и носител на титлата „Местен творец” в Тангълууд.

Уилямс е роден в Ню Йорк и се премества в Лос Анджелис със семейството си през 1948 г. Там той учи в Лосанджелиския университет и Лосанджелиския градски колеж, а освен това изучава композиране самостоятелно под ръководството на Марио Кастелнуово-Тедеско. След като отбива службата си във ВВС, г-н Уилямс се завръща в Ню Йорк, за да учи в университета „Джулиърд”, където изучава пиано при мадам Розина Левин. По време на престоя си в Ню Йорк той работи и като джаз-пианист в клубове и взима участия в записи на албуми.

Впоследствие се завръща в Лос Анджелис, където започва кариерата му във филмовата индустрия. Там той работи с композитори като Бърнард Хърман, Алфред Нюман и Франц Уаксман. Писал е музика за много телевизионни програми през 60-те години, за което има 4 награди “Emmy”.

БЕН БЪРТ (Съ-монтажист и звуков инженер) е роден в Сиракуза, щат Ню Йорк и има диплома по физика от колежа Алегени. През 1970 г. той печели първа награда на Националния фестивал на студентските филми с военен филм, наречен „Ескадронът на янките”. За работата си по филма за специални ефекти “Genesis” Бърт печели стипендия от Южнокалифорнийския университет, където завършва специалност „Кинопроизводство” с магистърска степен. Бърт е в кино-бизнеса вече 30 години, изявявайки се като звуков инженер, режисьор на пулт, монтажист, сценарист и режисьор.

Бърт работи с Джордж Лукас от 1975 г. и все още си спомня своята първа среща с „Междузвездни войни”: „Година преди да започнем снимките, ми показаха рисунките на Ралф Макуори. Още тогава осъзнах, че работата по „Междузвездни войни” ще осъществи мечтата ми да участвам в наистина новаторски фантастичен филм.” Именно работата на Бен Бърт по звука – създаването на гласа на Р2-Д2, жуженето и трясъка на дуелиращи се лазерни мечове и профучаващите спидери – придават на оригиналната трилогия „Междузвездни войни” убедителното усещане за аудио реализъм.
В 15-годишната кариера на Бърт като звуков инженер за „Lucasfilm Ltd.” той е печелил „Оскар” за монтаж на звукови ефекти за четири филма: „Междузвездни войни”, „Извънземното”, „Похитители на изчезналия кивот” и „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход”.

Бърт е бил и звуков инженер на „Индиана Джоунс и храмът на обречените”, „Империята отвръща на удара”, „Завръщането на джедаите”, „Винаги”, „Уилоу”, „Пришълецът”, „Още американски графити”, „Патокът Хауърд”, „Черният кристал”, „Лешникотрошачката”, “The Dream is Alive”, “Alamo” и “Niagara”.

През 1990 г. Бърт става независим кинотворец. Той е режисьор на втория снимачен екип в 20 епизода от „Хрониките на младия Индиана Джоунс”, монтажист е на 4 от сериите, а от време на време е и звуков инженер. Бърт е режисьор и съ-сценарист на филма с младия Инди “Attack of the Hawkmen”. Режисьор е и на IMAX филма “Blue Planet” и е сценарист и режисьор на IMAX филма „Специални ефекти”. Бърт е сценарист и на някои от епизодите в сериала „Дроиди”, произведен от „Lucasfilm”.

Бърт се завръща в „Lucasfilm”, за да бъде монтажист и звуков инженер на първите два филма от новата трилогия „Междузвездни войни” – „Епизод І – Невидима заплаха” и „Епизод ІІ – Клонираните атакуват”. Той е и автор на книгата “Star Wars: Galactic Phrase Book and Travel Guide” – сборник от извънземни езици и историята на тяхното създаване.

Бърт е един от малцината (може би само шестима), които са работили върху всички епизоди на „Междузвездни войни”. Завършването на „Отмъщението на Ситите” олицетворява връзка с „Междузвездни войни”, продължила цели 30 години.
Copyright © 2024 Dir.bg.