"Маями Вайс" - актьорите

Колин Фарел (Съни Крокет)

Роденият в Ирландия Колин Фарел е една от най-големите, млади звезди на Холивуд. Въпреки че е роден в семейство на футболисти, Колин бързо се увлича от актьорската професия и първите му роли са в телевизията. На големия екран сме го гледали в хитове като “Александър” на Оливър Стоун, “Новият свят” на Терънс Малик, “Питай прахта” със Салма Хайек, “Фермата” с Ал Пачино, “A Home at the End of the World” по романа на Майкъл Кънингам, “Специален доклад” на Стивън Спилбърг с Том Круз, “Дявол на доброто” с Бен Алфек, “American Outlaws”, “S.W.A.T. Специален отряд”, “Прекъсване” и два филма на Джоуел Шумахер, “Телефонна клопка” и “Земя на тигри”.

Джейми Фокс (Рикардо Тъбс)

Носител на “Оскар” за ролята си в “Рей”, Джейми Фокс започва кариерата си в Холивуд като комик. Пробивът му в киното е през 1999 със спортната драма “Всяка една неделя” на Оливър Стоун с участието на Ал Пачино и цял куп звезди. През 2001 Фокс участва в “Али” на Майкъл Ман, а през 2004 и в следващия филм на режисьора, “Съучастникът” с Том Круз, за който е номиниран за “Оскар” за поддържаща роля. Актьорът получава статуетката за “Рей” на Тейлър Хакфорд – ролята на легендарния Рей Чарлс му носи още десетки награди. Фокс участва и във военната драма “Снайперисти” и фантастичния трилър “Стелт”. Освен като актьор, бившият комик е известен и като музикант – след Франк Синатра, Бинг Кросби и Барбра Страйзънд, той е четвъртият награден с “Оскар” актьор, който има и хитов албум.

Гонг Ли (Изабела)

Международната звезда Гонг Ли прави американския си дебют с ролята на опасната и невъздържана Хацумото в “Мемоарите на една гейша”. Кинодебютът й е през 1987 с “Red Sorghum”, който е награден със “Златна мечка” на Филмовия фестивал в Берлин. Режисьорът Жан Имоу снима още шест филма с Ли, сред които “Ju Dou”, “Raise the Red Lantern” и “The Story of Qi u Ju”. Актрисата е участвала и в няколко филма на Чен Кайге: “Farewell My Concubine”, който е номиниран за “Оскар” и носител на “Златна палма”, “Златен глобус” и “БАФТА”, “Temptress Moon” и “The Emperor and the Assassin”. Ли участва и в “2046” на Уон Кар Вай и бъдещия хит “Young Hannibal: Behind the Mask” на писателя Томас Харис и режисьора Питър Уебър.

Наоми Харис (Труди Джоплин)

Най-ценният износ на Великобритания през последните няколко години, Наоми Харис превзе Холивуд с актьорския си талант и силата и красотата, които излъчва. Това лято гледахме Наоми в “Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца” с Джони Деп, Орландо Блум и Кира Найтли, в ролята на остроумната вещица Тиа Далма – роля, към която ще се върне и в следващото продължение, “Карибски пирати 3”. Актрисата участва и в “Tristram Shandy: A Cock and Bull Story”, “След залеза” с Пиърс Броснан и Салма Хайек, “Trauma” с Колин Фърт и Мена Сувари и разбира се, първия й голям филм, фантастиката “28 дни по-късно” на Дани Бойл.

Киарън Хиндс (Фуджима)

Киарън Хиндс започва кариерата си на сцената и бързо става един от най-известните театрални актьори във Великобритания. Първите му опити в киното са “The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover” на Питър Грийнауей, “December Bride”, “Circle of Friends”, “Оскар и Лусинда”, “The Weight of Water” и “Мери Райли”. Сред по-скорошните му филми са “Път към отмъщение” на Сам Мендес с Том Ханкс, Пол Нюман и Джуд Лоу, “Всички страхове” с Бен Афлек, “Календарни момичета” с Хелън Мирен и Джули Уолтърс, “Лара Крофт Tomb Raider: Люлката на живота” с Анджелина Жоли, филмите на Джоуел Шумахер, “Вероника Герен” и “Фантомът от операта”, и великолепната драма на Стивън Спилбърг “Мюнхен”. По HБО може да го видите в сериала “Рим”.

Джъстин Теру (Зито)

Известен на екрана и на сцената, Джъстин Теру вече има впечатляваща биография, въпреки че работи в киното едва от десетина години. Наскоро той приключи работа и по режисьорския си дебют “Dedication” с участието на Били Кръдъп, Манди Мур, Даян Уест и Том Уилкинсън. Джъстин е участвал в няколко сериала, сред които “Шест метра под земята”, “Наричана още”, “Вашингтон, окръг Колумбия”, “Сексът и градът”, “Али Макбийл”, “Шеметен град” и други. На големия екран сме го виждали в “Ангелите на Чарли: Газ до дупка”, “Мълхоланд Драйв”, “Американски психар”, “Зулендър”, “The Broken Hearts Club”, “The Baxter” и най-новия филм на Дейвид Линч “Inland Empire” с Лора Дърн и Джереми Айрънс.

Бари Шабака Хенли (лейтенант Кастийо)

Ветеран в киното, телевизията и театъра, Бари Шабака Хенли работи в Холивуд от две десетилетия. Сред последните му филми са хитове като “Четирима братя”, “Съучастникът”, “Терминалът”, “Али”, “Час Пик”, “Bulworth” и други. Участията му в телевизията са не по-малко известни: “Анатомията на Грей”, “Провидънс”, “Спешно отделение”, “NYPD Blue”, “Barbershop” и “Robbery: Homicide Division”.

Луис Тосар (Монтоя)

Известен в Европа – особено в родната си Испания – Луис Тосар има две награди “Гоя” и е участвал във филми като “Вземи очите ми”, Los Lunes al sol”, “Flores de Otro Mundo”, “El Don de la Duda”, “Cargo”, “One Day in Europe”, “Las Vidas de Celia” и много други. Освен като актьор, Тосар често работи и като сценарист и продуцент.

Джон Ортиз (Хосе Йеро)

Още един изпълнител, който се чувства еднакво добре на сцената и пред камерите, Джон Ортиз все още работи предимно в театъра. Наскоро приключи снимките на “Pride and Glory” с Колин Фарел и “El Cantante” с Дженифър Лопес и Марк Антъни. Сред филмите му, които вече са излязли по кината у нас или в САЩ, са “Take The Lead” с Антонио Бандерас, “Амистад” на Стивън Спилбърг, “Пътят на Карлито” на Брайън Де Палма с Ал Пачино и Шон Пен, “Narc” и “Откуп” на Рон Хауърд.

Елизабет Родригес (Джина)

Младата нюйоркчанка Елизабет Родригес започва кариерата си на сцената, но бързо се прехвърля към телевизията, където участва в сериали като “Шест метра под земята”, “Само за снимка”, “Спешно отделение”, “Third Watch”, “Law & Order”, “Oz” и други.
Copyright © 2024 Dir.bg.