Завръщането на Индиана Джоунс

25.05.2008 г.
Завръщането на Индиана Джоунс• Сюжетът: 1957 година. Професорът археолог от колежа „Маршал” Индиана Джоунс намира улика и се отправя в търсене на загадъчен кристален череп, който според слуховете обладава свръхестествена сила, вероятно от извънземен произход. Но кристалният череп предизвиква не по-малък интерес и у руснацитe...

• Студиото Lucasfilm Ltd. започва работата по филма на 18 юни 2007 година в Ню Мексико. Световното разпространение е поверено на кинокомпанията Paramount Pictures.

• Сценарият на „Индиана Джоунс 4" преминава през множество варианти преди да придобие окончателния си вид. Говореше се, че над него са се трудили М. Найт Шаямалан ("Шесто чувство") и Том Стопард ("Империята на слънцето"), но до повече от разговори и приятелски консултации не се е стигнало.

• Франк Дарабонт работи половин година над сценария, но всичко е напразно. За голямо негово разочарование трудът му не е одобрен, при това изключително по сюжетни, а не по драматургични критерии.

• За главната роля на доктор Хенри Джоунс-Младши никога не е ставало дума за друг актьор освен Харисън Форд, също както и за ролята на неговия баща Джоунс-Старши - Шон Конъри. За съжаление, сър Конъри бил принуден да се откаже от снимките.

• Снимките на филма са правени в пустинята Чихуахуа, щата Ню Мексико, а също и в градчетата в щата Кънектикът - Бриджпорт, Есекс и Ню Хейвън, където е разположен Йейлският университет. Освен това снимки са правени на Хаваите, на няколко места в Калифорния и накрая в павилионите на студио Universal.

• През първата седмица след излизането си дебютният тийзър бил гледан 200 000 000 пъти! За първи път е показан сутринта на 14 февруари 2008 г. по време на тв шоуто „Добро утро, Америка". След това е качен в Интернет, а в кината е „прикрепен" към семейното фентъзи на Paramount „Хрониките на Спайдъруик".

• Общият касов сбор от кината от трите филма за Индиана Джоунс за периода 1981-1989 години съставлява $1.18 млрд. През 90-те години франчайзът се ползва със стабилно висока популярност. Появява се и тв сериал за деца. Продажбите на книгите и видеоигрите са високи и до днес.
Copyright © 2024 Dir.bg.