TILT“ с нови две отличия

22.11.2011 г.
„TILT“ с нови две отличияФилмът "TILT" на братя Чучкови спечели две награди от международния фестивал „Cine Days“ в Македония. На церемонията по награждаването в 10 - тото юбилейно издание, провело се снощи (20.11.2011) в Скопие, режисьорът на филма Виктор Чучков-син получи наградите за "Най-добър балкански филм" и за "Операторско майсторство" (оператор на лентата е Рали Ралчев).

Общо 70 филма от цял свят участваха във фестивала, сред които филми като "Полунощ в Париж" (2011) на Уди Алън, с участието на Оуен Уилсън; както и "Меланхолия" (2011) на Ларс фон Триер, с участието на Кирстен Дънст.

Братя Чучкови се върнаха само преди няколко дни от Лос Анжелис, където "TILT" беше представен в рамките на пазара „American Film Market“ в Санта Моника. Чрез европейската организация European Film Promotion (EFP), филмът имаше прожекция за членовете на Академията за „Оскар“, като посещаемостта на филма беше най-голяма сред всички 12 заглавия представени от EFP, по данни на организацията.

По този повод излязоха реклами и представяне на филма в специализираните кино издания - "Variety", "Hollywood reporter", "Screen Daily". През септември тази година „TILT“ бе избран от Национален съвет за кино за българското предложение за чуждоезичен „Оскар“.

Филмът имаше и още 3 прожекции за последните седмици в района на Лос Анджелис. Една за българите, живеещи там, организирана от генералния консул Марин Димитров и с помощта на българската църква "Св. Георги". Както и две прожекции на фестивала „Напа Вали“ (Napa Valley), където филмът беше представен в програмата "Кино от света" (World cinema).

"По този начин стартирахме кампанията си за популяризиране на филма в САЩ, защото само така можем да разчитаме да влезем в номинация за „Оскар“. Преди тези прожекции се обърнахме към местна PR агенция, която движи нещата там, както и създадохме специални рекламни материали.

Правим всичко това, защото, за да имаш шанс, все пак трябва да те забележат. Ще имаме още поне две прожекции за представители на Академията, една от които в Сохо Хаус, много престижен клуб за членовете на Академията“ споделя продуцентът Борислав Чучков. "А през януари сме поканени за фестивала Палм Спрингс, който се случва точно преди финалното гласуване за номинациите“, допълва продуцентът.
Copyright © 2024 Dir.bg.