17-и София Филм Фест от 7 март 2013 г.

27.02.2013 г.
17-и София Филм Фест от 7 март 2013 г.Световноизвестният режисьор Коста-Гаврас ще получи Наградата на София, както и Ицхак Финци, Паоло Тавиани и Йос Стелинг

Десет дни ни делят от най-мащабното международно киносъбитие в България. За 17-та поредна година СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), акредитиран от Международната федерация на филмовите продуцентски организации (FIAPF) като състезателен фестивал, ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на голямото кино в София.

СФФ се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Mundus на Европейската комисия, национални и чуждестранни културни институти и спонсори.

17-ият София Филм Фест ще се състои от 7 до 17 март 2013 в София, с предварителни прожекции от 1 до 6 март в Дома на киното и допълнителна програма от 18 март до 24 март в София, Бургас и Пловдив. Фестивалните прожекции ще продължат до 7 април в Дома на киното.

Програмата съдържа над 200 игрални, документални и късометражни филма. Селектираните творби ще бъдат показани на нетърпеливата фестивална публика в традиционните рубрики Международен конкурс за първи и втори филм, Големите награди, Киното днес – Големите майстори, Киното утре – Големите надежди, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за български късометражен филм и други.

Световноизвестният режисьор Коста-Гаврас, носител на множество награди от престижни фестивали, сред които „Оскар”, „Златна палма” и „Златна мечка”, ще бъде специален гост на 17-ия София Филм Фест и ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към киноизкуството. Броени дни след като навърши 80-години, той ще представи последния си филм - „Капитал”, номиниран за „Златна раковина” от фестивала в Сан Себастиан ’12.

Наградата на София ще бъде връчена на още четирима творци: българина Ицхак Финци, любим актьор на поколения зрители, с над 70 филмови роли в кариерата си („Преброяване на дивите зайци” и късометражната премиера „Вера” ще бъдат  представени на специална прожекция в Дома на киното), холандеца Йос Стелинг, сценарист, продуцент и режисьор, председател на журито на 12-ия София Филм Фест, който ще представи пред фестивалната публика най-новия си филм „Момичето и Смъртта”, и италианците Паоло и Виторио Тавиани, едни от живите легенди на световното кино, отличени с множество италиански и международни награди. Паоло Тавиани и съпругата му Лина Нери Тавиани ще представят в София носителя на „Златна мечка” от Берлинале ’12 „Цезар трябва да умре”. Със съдействието на Италианския културен институт в програмата на СФФ 2013 е включена и ретроспектива от 13 заглавия на братя Тавиани.

Фестивалът се открива официално на 7 март със световната премиера на „Витоша” на Любомир Младенов, документален филм за планината-оазис, разположена в покрайнините на София, но също и за гражданското общество, готово да затвори Орлов мост с телата си. Официалното закриване на международната програма на 17 март в зала 1 на НДК ще предложи на зрителите „Любов (2012)” на Михаел Ханеке, носител на "Оскар" за чуждоезичен филм и номиниран в още 4 категории, носител на „Златна палма” в Кан ’12, „Златен глобус” за чуждоезичен филм, 5 „Сазар”-а, 2 награди БАФТА и 4 награди на Европейската филмова академия.

През 2013 година към групата на фестивалните кина се присъедини Червената къща – Домът на документалното кино на СФФ. На 10 март там ще бъде официалното откриване на документалния конкурс с чешкия филм „Лична вселена” на Хелена Тршестикова, чийто филм „Рене” получи първата награда за най-добър документален филм на СФФ през 2009 година. През 2013 за първи път наградата за най-добър филм в това състезание ще бъде осигурена от международния кинофестивал „Милениум”, а за втора поредна година в рамките на СФФ ще бъде представена и специална програма от заглавия, избрани от документалния фестивал в Брюксел. Шестте кинотворби също ще имат прожекции в Червената къща.

За трета поредна година два премиерни български филма ще участват в Международния конкурс, където за единадесети път ще бъде присъдена Голямата награда за най-добър филм (първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят).

В надпреварата ще се включат:

„Дай плячката!” (Gimme the Loot) – САЩ, режисьора Адам Леон
Джулай” – България, режисьор Кирил Станков
„Месец в Тайланд” (A Month in Thailand) – Румъния, режисьор Паул Негоеску
„Мона” (Mona) – Латвия-Исландия, режисьор Инара Колмане
„Панихида” (Panihida) – Молдова-Германия, режисьор Ана-Фелиция Скутелнику
„Порцелановият кон” (The Porcelain Horse) – Еквадор-САЩ, режисьор Хавиер Андраде
„Последният Елвис” (The Last Elvis) – Аржентина, режисьор Армандо Бо
„Празен дом” (The Empty Home) – Киргизстан-Русия-Франция-Великобритания, режисьор Нурбек Еген
Цветът на хамелеона” – България, режисьор Емил Христов
„Чест” (Honour) – Великобритания, режисьор Шан Хан
„Шаркия” (Sharkiya) – Израел-Франция-Германия, режисьор Ами Ливне
„Oh Boy” – Германия, режисьор Ян Оле Герстер

Международно жури ще определи основните награди на 17-ия София Филм Фест. Негов председател е турската режисьорка Йешим Устаоглу, а колеги в оценяването на 12-те филма от конкурсната програма и 12-те кандидати за Наградата за български късометражен филм ще бъдат актрисата Ада Кондееску (Румъния), режисьорите Мирослав Момчилович (Сърбия) и Константин Божанов (България) и продуцентът Майк Дауни (Великобритания).

Ще бъдат присъдени и традиционните за Фестивала награди за най-добър филм, режисьор, специална награда на журито, на ФИПРЕССИ, на публиката, „КCB Синелабс България” за най-добър български игрален филм. Наградата за най-добър балкански филм ще бъде определена от  тричленно жури в състав Дюри Дърст (Унгария, продуцент, носител на две "Златни палми" в Кан за късометражен филм), Дени Коте (Канада, режисьор, току-що спечелил Специалната награда на журито „Алфред Бауер” в Берлин) и Росица Вълканова (България, продуцент).

Отделно жури ще определи и Наградата за най-добър документален филм: Каарле Яхо (Финландия, продуцент), Инес Василиевич (Хърватия, продуцент) и Илиян Метев (България, режисьор).

За първи път ще бъде присъдена Награда за най-добър български късометражен филм, която се осигурява от Фондация „Роберт Бош”, „Чучков Брадърс”, „Камера” и LVT. Селекционната комисия в състав: Светослав Драганов – режисьор, Петя Александрова – кинокритик, и Неда Морфова – режисьор, носител на наградата Jameson за 2012, определи 12-те финалиста в конкурса. Кой от филмите ще получи наградата за 2013 – това ще прецени международното жури.

В партньорство с Министерството на културата, Посолството на Израел, Българската национална филмотека и Държавният културен институт към Министерство на външните работи подготвяме две събития, свързани с подписването на договора за сътрудничество в областта на кинематографията на двете страни (Фокус Израел) и 70-годишнината от спасяването на българските евреи.

В програмата „Фокус Израел” на София Филм Фест 2013 са включени 8 заглавия. Военната драма „Буфор”, документалната анимация „Валс с Башир”, историческият епос „Долината на смелите”, драмата „Мениджър човешки ресурси”, комедията „Според размера”, младежката история „Ще бягаш ли с мен?”, вълнуващата семейна драма „Вместо нея” и селектираният в конкурсната програма „Шаркия” ще представят на фестивалната публика различни аспекти от съвременното израелско кино.

Програмата „Оптимистите – 70 години от спасяването на българските евреи” обединява други 10 игрални и документални  заглавия, свързани с Холокоста и спасяването на българските евреи. Сред тях са два филма на Джаки Комфорти, който очакваме като специален гост на събитието – „Оптимистите“ и премиерния за България „Балкански джаз“, както и програма от класически български филми по темата от „Звезди“ насам.

В рамките на 17-ия София Филм Фест публиката ще преживее за първи път на 3D вълнуващи природни картини, приключения из животинския свят и екстремни забавления от телевизионната вселена на Нешънъл Джиографик. „Боен клуб – Азия”, „Бялата мечка”, „Извънземни от дъното – Огънят на сътворението” и „Сурикати” ще очакват своята любознателна публика в Дома на киното, което отвори врати след ремонта с нов дигитален и 3D образ. Специален гост ще бъде авторът на „Бялата мечка” Адам Равеч - режисьор, водолаз, пътешественик, изследовател на дивата природа, участник в много проекти, отвели го до най-отдалечените краища на земята.

Благодарение на традиционното дългогодишно сътрудничество между Британски съвет и София Филм Фест, българската публика ще има възможност да гледа над 15 кинозаглавия, разпределени в различните рубрики на фестивалната програма, чиято кулминация са Британската гала – филмът „Ангелският дял” на режисьора  Кен Лоуч, и двете панорами „Тони Палмър Рок” и „Тони Палмър Класика”, които включват 8 музикални заглавия на класика на световното музикално кино Тони Палмър, който ще представи на световна премиера последния си филм „Ноктюрно”, посветен на 100-годишнината на Бенджамин Бритън, както и монументалния „Вагнер”, чиято прожекция в София се посвещава на 200-годишнината от рождението на великия композитор.

Сред специалните събития на София Филм Фест 2013 са Норвежката гала с прожекцията на филма „Кон-Тики” на Йоаким Ронинг и Еспен Сандберг, посветен на изследователя Тур Хейердал и българската премиера на нямата черно-бяла тореадорска приказка „Снежанка” на испанеца Пабло Бергер.

Като скъпи гости на фестивала през 2013 очакваме Тимо Вуоренсола – финландеца, на когото дължим удоволствието да изпратим нацистите на луната („Iron Sky”); влюбения в Лисабон полски режисьор Анджей Якимовски („Imagine”); сърбина Сърдан Голубович, чийто филм „Клопка” бе носител на Голямата награда от СФФ ’07, а новата му кинотворба „Кръгове” спечели Специалната награда на журито в Сънданс преди по-малко от месец; украинецът Сергей Лозница („В мъглата”), който превзе Кан през последните две години, руснакът Алексей Федорченко („Небесните невести на Марий Ел”) и още много други.

Отново специален акцент в програмата на фестивала е рубриката „Кино и Вино”, реализирана със съдействието на Домейн Бойар. В програмата са включени игралните филми „Джули и Джулия”, „Покана за вечеря” и „Храна за душата” и документалните премиери „Влюбени в мерлото” и „Слоу Фууд стори”, който ще бъде показан непосредствено след световната му премиера в Белрин и който е заснет частично в България, на събитието Тера Балканика.

И през 2013 година ще зарадваме верните киномани с рубриката „Големите награди”, която включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Избраниците през 2013 г. са „Любов (2012)”, „Цезар трябва да умре”, „Пиета” („Златен лъв” - Венеция ’12) на Ким Ки-Дук, „В къщата” („Златна раковина” – Сан Себастиан ’12) на Франсоа Озон, който ще бъде представен от изпълнителя на главната роля Ернст Юмхауер и „Наръчник на оптимиста” (Наградата на публиката – Торонто ’12, „Златен глобус” за най-добра актриса, БАФТА за сценарий, 8 номинации за „Оскар”) на Девид О. Ръсел.

Освен че участва в тази програма, „Всички мои роднини” („Сърцето на Сараево” – Сараево ‘12) на Раду Жуде, стартирал като проект на София Мийтингс е и сериозен конкурент в Балканския конкурс.  Негови съперници са още един румънски филм - „За охлювите и хората” на Тудор Джурджу, 3 турски заглавия, 3 сръбски, „Кривина” на босненеца Игор Дърляча, гръцкият „L” и „Цветът на хамелеона”. За първи път двама от участниците в журито за Международния конкурс на СФФ имат филми в балканския конкурс. Йешим Устаоглу ще представи „Чистилище” (Турция-Франция-Германия), а Мирослав Момчилович  - „Смърт на човек от Балканите”.

В програмата „Киното днес – големите майстори” зрителите отново ще могат да видят последните филми на едни от утвърдените режисьори на съвременното кино. Сред 20-те заглавия са „Барбара” на Kристиан Пецолд; „В бялата пустош” с Рупърт Гринт; „Вик и Фло видяха мечка” на Дени Коте; „Епизод от живота на събирача на желязо” на Данис Танович (с две Сребърни Мечки от Берлинале 2013); новият филм на Дейвид Кроненбърг – „Космополис”, „Най-доброто решение”, който ще бъде представен от актьора Христо Живков, „Трябва ти единствено любов” на Сузане Бир, „Царството на пълнолунието” на Уес Андерсън и др.

В програмата „Киното утре – големите надежди” са включени филми на някои от обещаващите имена в съвременното кино през последната година, сред които „Хичкок” на Саша Джервази (игрален дебют с номинации за „Оскар”, „Златен глобус” и БАФТА), „Измислената история на Греъм Чапман от „Монти Пайтън” – анимация с гласовете на легендите от „Монти Пайтън”, испанският „Мъртвецът и щастието” (носител на „Сребърна раковина” и наградата на ФИПРЕССИ от Сан Себастиан ‘12), „Твърдоглавецът” (белгийското предложение за „Оскар” ‘12 за чуждоезичен филм), латвийската комедия „Kolka Cool” (с награда на ФИПРЕССИ от фестивала в Котбус ’12) и английската хорър комедия „Хищници” на Джон Райт.

Сред специалните прожекции на 17-ия София Филм Фест, наред с представянето на тазгодишните носители на Наградата на София, е също и трилогията „Вяра, Надежда и Любов според Улрих Зайдъл”. Поредицата „Рай” представя суровото виждане на режисьора за вярата, надеждата и любовта, а София Филм Фест е първият кинофорум в света, където трите филма „Рай: Любов” (2012), „Рай: Вяра” (2012) и „Рай: Надежда” (2013) ще бъдат показани заедно.

Българското игрално кино ще представи филмите, завършени след март 2012. Сред заглавията, освен двата филма от конкурсната програма – „Джулай” и „Цветът на хемелеона”, за първи път пред фестивалната публика ще бъде представен „Отчуждение” на режисьора Милко Лазаров, с участието на Христос Стергиоглу, Мариана Жикич и Ованес Торосян. Голям е броят на българските документални премиери. Сред тях са „Оркестърът на София” на Росен Елезов, „Който тръгнал е сам” на Ралица Димитрова, „Какво стана с нас” на Атанас Киряков, „Духът на Севт III” на Васил Ганев, „Паметника и неговия брат” на Тамара Пещерска, „Цветанка” на Юлиян Табаков (българският претендент в Документалния конкурс), „Лорд Бънди от София“ на Иван Трайков, „В търсене на прабитие” на Николай Иванов и „Накаран да замлъкне: Георги Марков и убийството с чадър”, който ще бъде представен от режисьора Клаус Дексел.

Преди официалното откриване на София Филм Фест в Дома на киното ще тече ретроспективата от 12 филма на братя Тавиани. От 1 до 7 април пак там, при вход свободен, ще ще се прожектират филмите от „Фокус Израел” и заглавията обединени в програмата „Оптимистите - 70 години от спасяването на българските евреи”. В нея са включени „Звезди” (1959, реж. Конрад Волф), „Пет жени на фона на морето” (1987, реж. Владислав Икономов), „Суламит” (1997, реж. Христо Христов), „След края на света” (1998, реж. Иван Ничев), „Оптимистите” (2000, реж. Джаки Конфорти), „Пътуване към Йерусалим” (2003, реж. Иван Ничев), „Корабите са пълни” (2005, реж. Костадин Бонев), „Балкански джаз” (2013, реж. Джаки Комфорти).

Очаквайте допълнителни подробности за рубриките „Калейдоскоп” и „20 години Рок Филм Фест”, както и други любопитни детайли.

На 17-ия София Филм Фест се очакват над 300 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за 10-то юбилейно издание на програмата София Мийтингс, което по традиция ще ключови фигури в европейската  филмова индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални директори и селекционери.

През София Мийтингс преминаха проектите на Кристи Пую („Смъртта на Господин Лазареску”), Агнеш Кошич („Адриен Пал”), Илия Кржановски („Дау”), Калин Петер Нетцер („Медал за храброст”), Бабак Джалали („Земя”), Алексей Герман, Алексей Попогребски и повечето български нови режисьорски имена: Камен Калев, Димитър Митовски, Явор Гърдев, Драгомир Шолев, Зорница София, Виктор Чучков, Андрей Паунов, Борис Десподов, Илиан Метев и други.

Партньори на София Мийтингс са Producers Network/Cannes Market, Europa Distribution, Crossroads - пазар на проекти, Средиземноморски пазар на проекти - Бари, Moscow Business Square, Средиземноморски Филмов Институт, Юнеско. Наградите се осигуряват от Синхро Лаб - Виена, ЛВТ, Фокус Фокс Студия - Унгария.

За шеста поредна година Фондация Robert Bosch, подпомагаща късометражни, документални и анимационни копродукции между Германия и Югоизточна Европа, ще представи своята награда The Co-production Prize в рамките на София Мийтингс. За втори път в София Мийтингс ще се проведе тридневен образователен курс и питчинг с екипи на млади кинотворци от Армения, Азърбайджан, Грузия, Румъния, Украйна, Молдова, България и експерти и продуценти от Германия. Тази година Фондация Роберт Бош подкрепя и цялата късометражна програма на СФФ.

София Филм Фест се осъществява със специалната подкрепа на Гранд хотел София (официален хотел на фестивала), в партньорство със София Ауто (официален автомобилен превозвач на фестивала), FPI (хотел “Кристал палас” и хотел “Арена ди Сердика” – официални хотели на фестивала), Хотел “Сентрал парк”, Домейн Бойар, Бест Уестърн Тракия Хотел, ЮНЕСКО, Фондация Робърт Бош, LVT Sofia – Laser Subtitling, German Films, Фестивала „Милениум“, KCB Cinelabs България, Британски съвет, Италиански културен институт, Посолство на САЩ, Гьоте-институт, Посолство на Израел и други...
Copyright © 2024 Dir.bg.