Триумф на зрелището в “Двете кули”

Триумф на зрелището в “Двете кули”Нетърпението ни достигна своя връх, поддържано с все по-примамливи трейлъри, снимки, появяващи се тук там, разнообразна информация… но ето, че дойде време да се потопим във втора част, с нейните омагьосани гори и помрачнели небеса. Да, това е Средна земя. Започва “Двете кули”.
Няма друг такъв филм като “Властелинът на пръстените”. Дори само поради факта, че една история е разделена на три и всяка от частите може да се гледа самостоятелно. Разбира се истинското удоволствие ще изпитаме едва накрая, когато трилогията се оформи с целия си блясък на фентъзи-шедьовър. Междувременно ни остава да се наслаждаваме на отделните приключения, които хора, хобити, елфи и джудже преживяват по пътя към спасяването на света.
След като “Задругата на тръстена” ни запозна с митофилософската основа (доколкото това е възможно в един филм), върху която Толкин е разположил своята версия на вечната битка между Доброто и Злото, “Двете кули” ни сваля на земята и ни хвърля право във вихъра на зрелищния екшън. Силите на Мрака се групират и се възползват от разединеността и страха на хората. Елфите се готвят да отплават в Отвъдморските земи. Обръчът се затяга около последните бранители на Средната земя. Настъпил е часа на решителната битка.
Наред с оцелелите членове на Задругата, втората част ни представя и  нови герои. Кралят на Рохан Теоден е почтен мъж, изпаднал под влиянието на злия Саруман и неговия слуга Грима. Племеникът на Теоден Еомер е прогонен да скита със своите войни, а сестра му Еовин, принцесата-войн, се влюбва в Арагорн. Самият той заема все по-централно място в историята и се подготвя за кралското си завръщане.
Поредно доказателство за чудесата на компютърната технология са доста гадничкият Ам-гъл, нагърбил се със задачата да отведе Фродо и Сам до Мордор, и ентите - хора-дървета, които са Пазители на гората и в решителния момент се включват във войната на страната на добрите. Създанията на мрака, които Саруман “сглобява” за своята армия стават все по-зловещи, а сражението при Шлемов дол е мащабно бойно платно, невиждано в киното.
Властелинът на пръстените: Двете кули” заема своето достойно място в сагата и затвърждава шансовете на режисьора Питър Джаксън да се нареди в галерията на филмовата приказка редом с имената на Спилбърг и Лукас.
Copyright © 2024 Dir.bg.