Отличеният с Голямата награда на журито в Кан "Чудесата” на Аличе Рорвахер с премиера на София Филм Фест

28.01.2015 г.
Отличеният с Голямата награда на журито в Кан „Всичко беше една голяма изненада – самият факт, че филмът беше в програмата на Кан, а и поканата да се върна обратно няколко дни, след като го бяхме представили. Знаех, че получаваме награда, но не ми казаха коя е. Бях много изненадана и страшно щастлива – все още съм в облаците”, споделя режисьорката на пресконференцията след награждаването на един от най-авторитетните фестивали в света.

Чудесата / Le Meraviglie” е филм за провинцията - за особената любов между баща и дъщерите му, за липсата на синове в семейството, за животните, от които зависи животът и прехраната на една фамилия. Германецът Волфганг и италианката Анжелика имат четири дъщери – Джелсомина, Маринела, Катерина и Луна. Те притежават зеленчукова градина, постоянен гост Коко, овце и пчели.

Семейството е решило да живее в дълбоката провинция, за да защити децата си от ужаса на големия град. Техните намерения са искрени, граничещи понякога с ярост. Задачата обаче се оказва трудна, когато първородната дъщеря Джелсомина започва да иска за себе си по-интересен живот, семейство с по-малко идеали, като тези на своите приятели...

„Трудностите, за които се замисля човек, когато стане дума за привинцията и малките градове, които остават „чисти” места, извън времето - това е, което ме подтикна да направя този филм, - казва Аличе Рорвахер. - От друга страна, погледнато отвътре, това са места, в които хората са се ограничили като в затвор, за да имат осигурена топла прехрана.”

Историята във филма е разказана през погледа на най-голямата дъщеря. „Исках връзката на Волфганг с Джелсомина да бъде подчинена на инстинктивната любов”, разкрива Аличе Рорвахер. Семейството в тази история не е било там от самото начало. Това са хора, които пристигат в страната по политически причини, защото в градовете няма работа и са претърпели множество разочарования. Тези хора се опитват да се справят сами с природата и се учат как да си направят зеленчукова градина от книгите. Те всички идват от някъде - с различни езици, различно минало, но общи идеали...

Създаването на сценария се оказва най-трудното нещо по думите на режисьорката.

„Не беше лесен и изборът на актьори, както и мястото за снимките, просто защото търсехме нещо, което не знаеш как да опишеш, а можеш по-скоро да почувстваш. Работихме с много радост и ентусиазъм. Целият екип извървяхме творческият път заедно, като едно семейство. Аз мисля, че това може да бъде видяно и почувствано в много специалната връзка, която се получи между актьорите и мястото на снимките. Хареса ми да работя над измислена история с образи, които не съществуват, но имат много истински взаимоотношения. Мисля, че всичко това, дори да е невидимо, е в състояние да проникне в образите като магичен прах, и по някакъв начин да бъде видяно или усетено във филма.”

Що се отнася до чудесата, за Аличе Рорвахер чудото е нещо, което те оставя без думи, нещо, което стои на границата между фантазията и реалността.

Чудесата / Le Meraviglie” предлага пътешествие през променящи се пейзажи, разказ за едно телевизионно състезание и семейство без място. „Това е филм за провала. Героите в него не се променят и не стават по-добри. Ако те не са знаели къде е мястото им в началото, те на са го открили и в края на филма”, обобщава Аличе Рорвахер. Филмът е посветен на изключителния немски продуцент Карл Баумгартнер – Бауми, който си отиде преждевременно от този свят два месеца преди премиерата. Бауми е роден и израсъл в района, в който се развива действието във филма.

Младата италианска режисьорка е родена през 1981 година във Фиезоле. Учи в Торино и Лисабон. Работила е в документалното кино като монтажист и режисьор. Първият й игрален филм „Corpo celeste” е представен през 2011 година в Кан и получава номинация за „Златна камера”, а след това участва в 15 авторитетни фестивала по света. Пътят на „Чудесата / Le Meraviglie” е подобен – след Кан следват Карлови Вари, Рио де Жанейро, Ню Йорк, Лондон, Сао Пауло – над 30 филмови форума в цял свят!
Copyright © 2024 Dir.bg.