Филмът „Урок” получи наградата на името на Ингмар Бергман

03.02.2015 г.
Филмът „Урок” получи наградата на името на Ингмар БергманФилмът „УРОК“ спечели поредното си, особено авторитетно отличие – Наградата на името на Ингмар Бергман за най-добър дебют на престижния Международен филмов фестивал в Гьотеборг, Швеция.

Част от мотивацията на журито гласи: „Този филм описва сложната човешка психология и емоции на главната героиня, поставена в опасна житейска ситуация, която може да се случи на всеки. Постижение на филма е, че усърдно търси, споделя и представя истината. Чрез ритъма на монтажа, естественото осветление и изключителната актьорска игра, които присъстват неподправено на екран, „Урок” е постигнал качество, за което трудно може да се повярва, че принадлежи на дебютен филм.”

Гост на фестивала беше актрисата Маргита Гошева, която изпълнява ролята на провинциална учителка, която иска да разбере кой е училищният крадец, но в същото време самата тя попада във финансов капан.

Актьорският екип се допълва от Иван Бърнев и Стефан Денолюбов. Лентата е дело на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, а оператор е Крум Родригес.

Световната премиера на „Урок” се състоя на престижния фестивал в Сан Себастиян, където филмът грабна наградата за най-добър дебют в международния конкурс. Последващите награди от фестивалите в Токио, Солун, Варшава, Анже (Франция), Куенка (Еквадор), както и от фестивалите Молодист (Украйна) и Златна роза, правят филма едно от най-успешните заглавия в българското кино от последните двадесет години.

Българската премиера на „Урок” ще се състои в конкурсната програма на предстоящия София Филм Фест, след което филмът ще тръгне по екраните в страната.
Copyright © 2024 Dir.bg.