Английската академия раздаде наградите си

08.02.2015 г.
Английската академия раздаде наградите сиНаградите BAFTA, наричани "the Brits", бяха излъчени пряко по BBC тази вечер от Кралския оперен театър "Ковънт Гардън", а водещ на церемонията за пореден път бе актьорът Стивън Фрай (господаря на Лейктаун в поредицата "Хобит", "Шерлок Холмс: Игра на сенки", сериала "Кости").

Церемонията е интересна с това, че много от бъдещите носители на награди от Американската академия упражняват тук своите изявления по получаването им, както и че оказва влияние върху текущото гласуване за Оскарите - още повече, че има значително британско присъствие около Еди Редмейн (на снимката - "Теорията на всичко"), както и проевропейски акцент в "Гранд Хотел Будапеща".

Необичайното тази вечер бе това, че "Игра на кодове" си тръгна без награда от престижна категория! В крайна сметка, "Гранд Хотел Будапеща" взе общо 5 награди, "Юношество" - 3, "Теорията на всичко" - 3, "Камшичен удар" - 3 и по 1 за "Бърдмен", "Still Alice" и "Интерстелар".

Наградите за най-добър филм, режисьор и поддържаща актриса отидоха при тексасеца Ричард Линклейтър за "Юношество". Патриша Аркет каза на директора си: "Ти направи от обичайното - необичайно! Направи филм за любовта". Тези отличия със сигурност ще дадат тласък на лентата и за Оскарите.

"Теорията на всичко" грабна призовете за най-добър актьор (Еди Редмейн), за адаптиран сценарий (Антъни Маккартън) и за изключителен британски филм - а самият 72-годишен Стивън Хокинг получи овации със ставане на крака, когато връчи наградата за визуални ефекти на своя колега, известния физик Кип Торн, който е изпълнителен продуцент на "Интерстелар", режисиран от англичанина Кристофър Нолан. Хокин бе придружен от бившата си съпруга Джейн и от дъщеря си Люси.

"Гранд Хотел Будапеща" обра цяла кошница с отличия - за оригинален сценарий, за продуктов дизайн, за костюми, за прически и грим и за музиката на френския композитор Александр Деспла. Очаква се, че това може да се повтори и на Оскарите.

Инди драмата на Деймиън Шазел "Камшичен удар", дебютирала на фестивала Сънданс през януари миналата година, се пребори за три отличия - за поддържащ актьор (Джей Кей Симънс), за монтаж и за звук.

Джулиан Мур си тръгна като най-добра актриса за "Still Alice" - неизлъчваната в България драма по дебютния роман от 2007 г. на невробиоложката Лиса Генова. Очаквано, Мур ще направи това и в нощта на Оскарите.

"Бърдмен", който бе получил голяма инерция с множество награди, този път взе само една - за операторското майсторство на вече световноизвестния мексикански кинематографист Емануел Лубезки.

"LEGO: Филмът", който бе отрязан от Оскарите (има номинация само за песен), отнесе званието "най-добър анимационен филм". "Вие сте любимата ни академия", казаха двамата му режисьори, приемайки наградата. "Вие печелите наградата за най-добра академия! Тук е краят на нашия награден път, така че можем да говорим, каквото си искаме. Няма кого да впечатляваме повече...".

Полският състезател за "Оскар" - "Ида" получи наградата за най-добър чуждоезичен филм. Приза за документалистика взе, както и миналия ден от Режисьорската гилдия на САЩ, американката Лора Пойтрас, живееща в Берлин - за "ГражданинЧетири" с главен герой Едуард Сноудън. За изгряваща звезда англичаните избраха сънародника си Джак О'Конъл ("Несломен"), а за изключителен британски дебют в областта на сценария, режисурата или продуцирането бе признат филмът "Гордост" в лицето на сценариста Стивън Бересфорд и продуцента Дейвид Ливингстън. Наградата за късометражна анимация отиде при английския "The Bigger Picture" (8 мин.), който е номиниран за Оскар, а за игрален късометражен - при "Boogaloo And Graham" (14 мин.), който също се бори в момента за Оскар.

Отличията се връчват в 25 категории плюс една - за почетно членство в Британската академия за филмово и телевизионно изкуство ("BAFTA"), считано за най-високата награда. Тя се дава за забележителен и изключителен принос за кино, телевизия или игри - и тази година отиде при режисьора Майк Лий ("Г-н Търнър" с 4 номинации тази година, "Вера Дрейк", "Всичко или нищо" и др.), с когото ще празнуват поне 15 филма. С почетно членство досега са удостоявани имена като Чарли Чаплин, Алфред Хичкок, Стивън Спилбърг, Джуди Денч, Хелън Мирън (2014 г.).

Сред връчващите награди бяха футболистът Дейвид Бекъм, актьорът Хенри Кавил (Супермен от "Човек от стомана") и актрисата Джули Уолтърс. На шоуто пяха рокаджиите от "Касейбиън". Звездите получиха чанти с подаръци, към която са включени луксозна ваканция до Бали, Индонезия (на стойност 2600 долара), както и дегустация на вино от Нова Зеландия. Сред другите подаръци са писалка на стойност 320 долара, бутилка шампанско, козметика на "Ланком", продукти за коса на прочутия коафьор Чарлз Уърдингтън.

Вижте пълния списък с победители и номинирани.
Copyright © 2024 Dir.bg.