Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Колин Фърт / Colin Andrew Firth

Дата на раждане - 10.09.1960
Място на раждане - Грейшот, Хемпшър, Великобритания

Големият английски филмов, телевизионен и театрален актьор е роден в академично семейство - майка му преподава сравнителна религия в Оупън университет, а баща му - история в Университетския колеж Уинчестър. Има брат и сестра, които днес също са актьори. Трима от дядовците и бабите му са мисионери на методистката църква и Колин изкарва ранното си детство в Нигерия с тях. От 5-годишен е за постоянно в Англия, където постъпва в училище в Уинчестър, а по-нататък има две години в драматичен колеж в Лондон. Там е "открит" за театъра, когато играе Хамлет в края на следването си.

Започва да играе в театъра, откъдето е привлечен да изиграе своя роля и в киноекранизация на пиеса. Следват разнообразни характерни роли в кино и телевизия. За образа на лейтенант Робър Лорънс от биографичната военна тв драма "Tumbledown" (1988 г.) получава признанието "най-добър актьор" от Кралското телевизионно дружество, както и номинация от Британската академия (BAFTA). Следващата му номинация за BAFTA е за телевизионната версия на "Гордост и предразсъдъци" от 1995 г., а през 2011 г. печели награда Оскар за ролята на крал Джордж VI в "Речта на краля" (2010).

Освен Оскар, към 2015 г. Колин Фърт е носител на още 67 награди и 37 номинации, в т.ч. на Златен глобус, две награди BAFTA, номинация за "Еми", две награди и една номинация от Европейските филмови награди, най-добър актьор и актьор на годината според кинокритиците в Лос Анджелес и Лондон, дори номинация за "най-добра целувка" от MTV (с Рене Зелуегър в "Дневникът на Бриджет Джоунс", 2001 г.).

В личния си живот, Колин Фърт има 5-годишна връзка (до 1994 г.) с канадско-американската актриса и писателка Мег Тили, от която има син. От юни 1997 г. е женен за италианската продуцентка Ливия Джуджоли, с която се запознават в Колумбия, заедно имат двама сина. Двойката живее и в Лондон, и в Италия (от септември 2017 г. Колин Фърт има италианско гражданство). Разделят се през декември 2019 г.

Филмография

Актьор: Тайната градина 1917 Мери Попинз се завръща Курск Милостта Щастливият принц Mamma Mia: Here We Go Again! Kingsman: Златният кръг Гений Бриджит Джоунс: Бебе на хоризонта Kingsman: Тайните служби Магия в полунощ Преди да заспя Гамбит Дама, поп, асо, шпионин Речта на краля Коледна песен Самотен мъж Генуа Съпруга по неволя Семейна война Mamma Mia! Тя ме откри Бавачката МакФий Травма Бриджит Джoунс: На ръба на разума Момичето с перлената обица Извор на надежда Какво искат момичетата Наистина любов Колко е важно да бъдеш сериозен Дневникът на Бриджит Джоунс Влюбеният Шекспир Английският пациент Валмон Продуцент: Щастливият принц Обич Eye in the Sky

Новини

Британският "Mothering Sunday" с Колман и Фърт на пазара в Кан Обявиха международното жури на 24-тия София Филм Фест Първи трейлър на „1917“ на Сам Мендес Рейчъл Вайс в инди фантастиката "Cloud One" Колин Фърт вече няма да работи с Уди Алън Снимат продължението на мюзикъла "Mamma Mia!" Емили Блънт и Джон Кразински заедно на екран Анджела Лансбъри ще се снима в "Мери Попинз" Колин Фърт в "Мери Попинз се завръща" Чарлз и Камила посрещнаха 131 британски носители на Оскар Патрик Демпси в нов филм за Бриджит Джоунс Sony Pictures Classics закупи и следващия филм на Уди Алън Наградените с "Оскар" 2011 Камерън Диас и Колин Фърт ще си партнират в “Gambit” Награди "Златен глобус" 2011 Колин Фърт не ще повече "Бриджит Джоунс" Колин Фърт и Кевин Бейкън във филм на Егоян
Copyright © 2020 Dir.bg.