Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Мила Йовович / Milla Jovovich

Дата на раждане - 17.12.1975
Място на раждане - Киев, Украйна

Мила Йовович безспорно е една от най-нестандартните звезди на Холивуд. Актриса, певица, топмодел са само някои от определенията, които могат да се кажат за нея. Със смесения си сърбо-украински произход, тя е една от малкото наистина преуспели звезди на шоу-бизнеса със славянски произход. Родена е в столицата на Украйна от майка рускиня, актриса, и баща сърбин, по професия лекар. Когато е 5-годишна, родителите й емигрират първо във Великобритания, а след това в САЩ, като накрая се установяват в Лос Анджелис. Там те работят като чистачи на къщата на режисьора Брайън Де Палма. Впоследствие родителите й се развеждат, след като баща й попада в затвора, поради което Мила е отгледана от вече самотната си майка. В училище момичето е тормозено от съучениците си заради произхода си, както и поради параноичната обстановка на Студена война с тогавашния СССР.

Въпреки емоционалните рани, оставили следа у нея, тя проявява талантите си под ръководството на своята амбициозна майка, която я обучава първо вкъщи, а след това я записва в курсове по музика, балет и актьорство.

Йовович дебютира в киното 9-годишна в продукцията на “Disney Channel” “The Night Train to Kathmandu” (1988, реж. Робърт Вимер) и една година по-късно продължава с роля във филма “Two Moon Junction” (1988, реж. Залман Кинг) заедно с Шерилин Фен. Последващите й участия са в гимназиалната комедия на Ричард Линклейтър “Dazed and Confused” (1993), “Чаплин” на Сър Ричард Атънбъро и “Завръщане в Синята лагуна” (1991) на Уилям Греъм, за който е номинирана за наградата "Млад артист".

На 11 години Йовович започва своята изключително успешна кариера на модния подиум, след като е забелязана от фотографа Ричард Авидон. Сред петнадесетте корици на списания за мода, на които тя позира, е и уникалната корица, снимана от него за “Mademoiselle”. Тя продължава да бъде лице на “L’Oreal”. От малка започва да взима уроци по пеене и китара. Песните за първия си албум започва да пише още 15-годишна. Тя извоюва одобрението на критиката относно авторството и изпълнението си на “The Divine Comedy” за “EMI Records”.

Талантлива актриса и певица, която показа невероятен хъс към поемане на рискове в работата си, го потвърждава в “Хотел за милион долара” (2000 г.) на Вим Вендерс заедно с Мел Гибсън и Джереми Дейвис. Сред отличията й са две номинации за награда "Сатурн" от Академията за фантастични, фентъзи и хорър филми - за "Заразно зло" (2002) и за "Петият елемент" (1997), номинация за "Юпитер" и за "Тийн чойс" - за "Тримата мускетари" (2011). Едно от най-запомнящите й се нейни превъплъщения е в образа на Жана Д'Арк (1999), макар и недобре прието от критиката.

Йовович има зад гърба си два брака. Още на 16 години се омъжва за актьора Шон Андрюс, но бракът бързо е анулиран. През 1997 - 2000 г. е в брак с френския режисьор, сценарист и продуцент Люк Бесон, но се развеждат. От август 2009 г. е омъжена за британския режисьор Пол Андерсън, с когото са заедно в продължение на 7 години преди това, имат две дъщери. Живеят в Лос Анджелис и Ню Йорк.

Филмография

Актьор: Хелбой Заразно зло: Финалът Заразно зло: Възмездие Тримата мускетари Стоун Заразно зло: Живот след смъртта Четвъртият вид Перфектното бягство Снимки в Палермо Заразно зло: Изтребване Калибър 45 Ултравайълет Заразно зло: Апокалипсис Заразно зло Всичко лошо се връща Зулендър Хотел за милион долара Жана Д’Арк Петият елемент Чаплин

Новини

Екранизация на видеоиграта “Monster Hunter” Мила Йовович в "Колибри" Ед Скрейн в новия „Хелбой” „Петият елемент” се завръща Нова информация за шестата част от екшън-поредицата “Заразно зло” Спира работата по "Заразно зло 6" Ще има и женски вариант на “Непобедимите” Мила Йовович отново ще е Алис в предстоящия пети филм от фантастична поредица “Заразно зло" Мила Йовович за филма “Заразно зло: Живот след смъртта” Третият елемент за Мила Йовович Мила Йовович като проститутка Няма покой за Мила
Copyright © 2018 Dir.bg.