Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Тим Бъртън / Tim Burton

Дата на раждане - 25.08.1958
Място на раждане - Бърбанк, Калифорния, САЩ

Американският режисьор и продуцент е роден в семейството на собственичка на магазин за подаръци и общински служител за парковете и отдиха. Детството му е усамотено, прекарано в рисуване на комикси и гледане на стари филми. В девети клас получава признание от местната сметосъбираща компания заради плакат срещу боклуците по негов дизайн. След завършване на гимназия, Бъртън влиза в Калифорнийския институт по изкуствата. Като много от завършилите този университет, първата му работа е като аниматор в Дисни.

Дебютът му е успешен - с късометражната анимация „Vincent” (1982), след което режисира късометражната драмедия "Франкенуини" (1984 г.), на която прави анимиран римейк 28 години по-късно. Макар лентата да е спряна от разпространение, тъй като е сметната за неподходяща за деца, актьорът Пол Рубенс решава, че Бъртън е подходящият режисьор за първия му пълнометражен филм - приключенската комедия "Голямото приключение на Пий-Уий" (1985). Филмът се превръща в неочакван успех и Тим Бъртън придобива популярност.

В продължение на 3 години не прави филми, но през 1988 г. му попада сценарият на "Бийтълджус". Фентъзи комедията става голям хит и Warner Bros. му доверява фентъзи трилъра "Батман" (1989) по изключително популярната за времето си комиксова поредица. Триумфът на филма с 10 награди (включително Оскар за сценография) и и завидни касови постижения, Бъртън получава зелена светлина да прави такива филми, каквито си пожелае.

Успоредно с киното, Бъртън пише книги за деца и юноши.

Тим Бъртън е президент на журито на кинофестивала в Кан през 2010 г. Като продуцент, има 2 номинации за Оскар: за анимацията "Булката труп" (2005) и за анимацията "Франкенуини" (2012), а също така 3 номинации за наградата на Британската академия.
Като режисьор има номинация за Златен глобус за "Суини Тод: Бръснарят Демон от Флийт Стрийт" (2007) и номинация от Британската академия за "Голяма риба" (2003). От фестивала в Кан е номиниран за Златна палма за биографичната драма "Ед Ууд" (1994 г.).

В личния си живот има 4-годишен брак със специалистката по визуални ефекти Лена Гисеке (от немски произход), след което 9 години - между 1992 и 2001 - живее с актрисата и модел Лиса Мари, която и играе в негови филми. През 2001 г. започва романтична връзка с британската актриса Хелена Бонъм Картър, която среща при снимките на "Планетата на маймуните", с която имат 2 деца: син и дъщеря, родени съответно през 2003 и 2007 г. Кръстник и на двете му деца е близкият му приятел Джони Деп. Двамата с Бонъм Картър се разделят през 2014 г.

Филмография

Режисьор: Дъмбо Домът на Мис Перигрин за чудати деца Големи очи Франкенуини Тъмни сенки Алиса в страната на чудесата Суини Тод: Бръснарят Демон от Флийт Стрийт Булката труп Чарли и шоколадовата фабрика Голяма риба Планетата на маймуните Марсиански атаки Батман се завръща Батман Бийтълджус Продуцент: Алиса в огледалния свят Големи очи Ейбрахам Линкълн: Ловецът на вампири Франкенуини Булката труп Батман завинаги Кошмарът преди коледа Батман се завръща

Новини

Мат Рийвс се изфука с новия батмобил „Дисни“ с продължение на „Планетата на маймуните“ „Дъмбо“ превзе върха в боксофиса Тим Бъртън ще работи с Колин Фарел Тим Бъртън и Дани ДеВито отново работят заедно Том Ханкс е злодей в "Дъмбо" Мишел Пфайфър и Джони Деп във филм на Кенет Брана Мишел Пфайфър и Джони Деп във филм на Кенет Брана Уинона Райдър влиза в "Бийтълджус 2" Лана дел Рей с песни към саундтрака на "Големи очи" Джаки Ърл Хейли и Джони Деп - в “Dark Shadows” Тим Бъртън и Джони Деп – съвместен проект Деп и Бъртън отново заедно Джуд Лоу - Джокера
Copyright © 2024 Dir.bg.