Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Майкъл Бей / Michael Bay

Дата на раждане - 17.02.1965
Място на раждане - Лос Анджелис, Калифорния, САЩ

С виртуозното си умение да създава бляскав кинематографичен хаос, Майкъл Бей стана комерсиален лидер на новото поколение режисьори от 90-те години, захранени с реклами и MTV клипове, преди да се прехвърлят в киното.

Холивудска фигура до мозъка на костите си, Бей дълго време твърдеше, че е син на много популярен кинорежисьор – без да разкрива точно кой – и е даден за осиновяване при раждането му. В края на 80-те Movieline „разкри”, че бащата на Бей е Джон Франкенхаймър („Ронин”), който веднага отрече и дори си направи ДНК тест с отрицателен резултат. Но Бей продължи да настоява с обяснението, че по това време ДНК тестовете още не са били достатъчно сигурни.

Израснал в Лос Анджелис, той прекарва детството си в снимане на аматьорски екшън филмчета на Super-8. Записва се да учи кино в университета Wesleyan, където една студентска реклама за Кока-Кола му отваря пътя към по-сериозни предложения. Рекламите на различни марки му спечелват през 1994 година номинацията на режисьорската гилдия за най-добър режисьор на реклами. Прави и музикални филми за Тина Търнър, Лайънел Ричи и др.

С помощта на продуцентите Дон Симпсън и Джери Брукхаймър, Бей прави яркия си дебют в киното – „Лоши момчета” (1995), филм, който превърна в звезди актьорите Уил Смит и Мартин Лорънс. Бей затвърждава името си с втория си филм – „Скалата” (1996). Докато водещите трима актьори Шон Конъри, Никълъс Кейдж и Ед Харис с лекота влизат в иначе доста пресилената история за предателство и пробив в Алкатраз, стремителният монтаж на Бей, подвижната камера, многоцветните светлинни ефекти и екстремните ъгли на камерата изобщо не допускат енергията на разказа да спадне. По-популярен от всички очаквания, „Скалата” превърна малко особения Никълъс Кейдж в една от големите екшънзвезди на 90-те и изстреля Бей в режисьорската A-група.

С третия си филм „Армагедон” (1998) Бей доказа, че „Скалата” не е случаен успех. Въпреки че това е вторият „астероиден” филм в рамките на 3 месеца, изпълненият с адреналин и специални ефекти „Армагедон” успешно съчетава актьорите-ветерани с изгряващи звезди и се превръща в един най-големите хитове на годината. Успехът на Бей му позволява да си осигури рекорден бюджет за следващия си филм – историята от Втората световна война „Пърл Харбър”. Оглавявайки боксофис класациите с впечатляващите $75.2 милиона в премиерния си уикенд, „Пърл Харбър” доказва, че Бей изобщо не смята да се отказва от успеха и от претоварените с мащабни ефекти, зрелища.По примера на „Титаник” (1997) Бей използва истинска историческа трагедия за фон на младежка любовна история. Похвалите към филма идват главно по линия на завладяващите бойни епизоди, въпреки че част от зрителите остават хладни заради неискрената любовна история и прекомерната дължина на филма.

През 2003 г. продължението на „Лоши момчета” също беше един от най-големите хитове на лятото. И последният засега филм Бей – футуристичният екшън „Островът” (2005 г.) успя да надхвърли границата на стоте милиона долара от киноразпространението си.

„Оправданията” на Майкъл Бей:
Понякога хората стават зли и ме наричат 'бездарник'. Нима не виждат, колко добре вървят филмите ми? Те правят впечатление по цял свят. Срещнах един човек в Бали, който живее в колиба с телевизор и „Скалата” е любимият му филм. Това трябва да означава нещо, нали?
"Аз правя филми за тийнейджъри. Е, и? Да не би това да е престъпление?"
"Знам, че критиците често не харесват филмите ми. И затова правя така, както ме посъветва Джери Брукхаймър: наистина не ги чета!"

В личния си живот, Майкъл Бей живее в Маями (към 2018 г.) с трите си кучета от порода английски дог, които е нарекъл с имена на герои от свои филми. Има и триетажна вила в Лос Анджелис, разположена на 3 декара площ. Увлича се по скъпи автомобили и джетове. За личния му живот не е известно много, освен че в края на 90-те години е имал връзка с модела Джейми Бъргман. Жълтата преса го свързва с американски и английски порнозвезди. Като стар ерген без деца и с лично състояние от около 430 милиона долара, Бей привлича около себе си звезди като плеймейтката Кара Мишел, модела и актриса Лиса Дърган, плеймейтката, модел и актриса Памела Андерсън и др.

Филмография

Режисьор: Линейката Трансформърс 5 Трансформърс: Ера на изтребление Кръв и пот Трансформърс 3 Трансформърс: Отмъщението Трансформърс Островът Лоши момчета 2 Пърл Харбър Армагедон Скалата Лоши момчета Актьор: Трансформърс 3 Лоши момчета 2 Продуцент: Нито звук: Ден първи Трансформърс: Възходът на зверовете Линейката Вечна чистка Songbird Нито звук 2 Нито звук Bumblebee The First Purge Костенурките нинджа 2 Чистката: Анархия Костенурките нинджа Кръв и пот Чистката Аз съм номер четири Финиъс и Фърб - Филмът: Отвъд второто измерение Кошмари на Елм Стрийт Нероденият Петък 13-ти Тексаското клане: Началото Островът Ужасът в Амитивил Тексаско клане Пърл Харбър Армагедон

Новини

Нови дати за "Нито звук 2", "Смъртта може да почака" и други Джеф Никълс ще направи трети филм "Нито звук" Нови "Тpансформърс" и "G.I. Joe", дата за "Джон Уик 4" Феръл и Рейнолдс в музикален римейк на "Коледна песен" Започват снимките на „Лоши момчета доживот“ Филм за Оптимус Прайм Ето как Райън Рейнолдс поздрави Хю Джакман за 50 г. Футболът удари по киното: бокс офис България Майкъл Бей избра Райън Рейнолдс за новия си филм Нискобюджетният "Нито звук" подпря Спилбърг в боксофиса Майкъл Бей работи по следващите си два филма „Дора изследователката“ с премиерна дата за игралната версия Майсторът на мега зрелища Майкъл Бей се присъединява към DC Comics Още за "Бъмбълби": снимките започнаха Действието в „Бъмбълби” се развива преди това в „Трансформърс” Зрителска и дистрибуторска драма с времетраенето на Transformers 5 Преди маймуни срещу хора, идват трансформъри срещу хора Майкъл Бей режисира историята на Ел Чапо Нов трейлър на "Трансформърс: Последният рицар" с 15-годишната Моне Антъни Хопкинс с най-самотното куче на света в "Трансформърс 5" Сътрудничеството на Китай с Холивуд Сериен убиец вдъхновен от филма "Чистката" Започват снимките на „Трансформърс: Последният рицар“ в Куба Джош Дъмел влиза в "Трансформърс 5" Трaнсформърс 5, 6 и 7 в следващите три години Джей Джей Ейбръмс тайничко продуцира продължение на "Чудовищно" - "Кловърфийлд 10" Майкъл Бей режисира петия филм „Трансформърс” Марк Уолбърг потвърди участието си в „Трансформъс 5” Нова информация за „Лoши момчета 3” "Джaк Райън: Теория на хаоса" става сериал "13 часа: Тайните войници на Бенгази" - следващият проект на Майкъл Бей Леонардо ДиКаприо във филм на Майкъл Бей вдъхновен от истински събития Стартираха снимките на драматичния трилър на Майкъл Бей “13 часа” Стартираха снимките на продължението на “Костенурките нинджа” Джоли с пети режисьорски проект, Брад Пит преговаря за роля Хитовете и провалите на 2014-а година Следващият “Петък 13-ти” рестартира култовата хорър-поредица Майкъл Бей подготвя филм за терористичното нападение в Бенгази през 2012-а Майкъл Бей с нов проект Майкъл Бей ще пренесе на големия екран книгата за Втората световна война “Саботаж” “Gideon’s Sword” на голям екран, Майкъл Бей ще е продуцент Крюгър отново вади нокти Бей продължава с кастинга Предизвикателствата на Майкъл Бей Майкъл Бей с нов проект Филмът "Бързи и яростни" отличен с 5 световни награди за каскадьорско майсторство
Copyright © 2024 Dir.bg.