Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Крисчън Бейл / Christian Bale

Дата на раждане - 30.01.1974
Място на раждане - Пемброукшайър, Уелс, Великобритания

В юбилейния си брой по повод десетата си годишнина, списание Entertainment Weekly короняса Крисчън Бейл като една от "8-те най-влиятелни култови фигури" на изминалото десетилетие. Entertainment Weekly нарече Бейл още и един от "най-креативните хора в шоубизнеса" след брилянтното му превъплъщение в юпи-сериен убиец в „Американски психар” (2000). А списание Premiere го обяви за една от "най-горещите кинозвезди под 30".

Крисчън Бейл е сред малцината актьори в Холивуд, чиято детска слава успешно се трансформира в стабилна и заслужаваща уважение кариера като зрял актьор. Със сериозна привлекателност която допълва впечатляващия му, понякога недооценяван талант, Бейл е нещо като тиха сензация, с ролите си в поредица необичайни и отлично приети от критиката филми.

Роден в Уелс от родители англичани, Бейл израства в Англия, Португалия и САЩ. Продукт е на творческо семейство: майка му е била циркова артистка, а и двамата му дядовци са работели като актьори. Бел е 10-годишен при дебюта си на сцената, като играе заедно с британския комик Роуън Аткинсън (мистър Бийн) в „The Nerd”. През 1986 дебютира в телевизията като Алексис в минисериала „Anastasia: The Mystery of Anna”. За първи път е на големия екран на следващата година с главната роля в адаптацията на Стивън Спилбърг „Империя на слънцето”. Независимо че филмът е посрещнат със смесени отзиви, Бейл получава само хвалби за ролята си на момче, затворено в японски лагер по време на Втората световна война. Следва отново главна роля в шведския филм, „Mio min Mio”, след това Бейл играе в прочутата адаптация на Кенет Брана „Хенри V” през 1988, а през 1990, е заедно с Чарлтън Хестън в получилата отлични отзиви адаптация „Островът на съкровищата”.

През 1992 Бейл е в първата си роля като възрастен в „Newsies”, където пее, танцува и говори със съвсем убедителен американски акцент. Следващият му филм „Swing Kids” (1993) отново включва танци, този път редом до Робърт Шон Ленард във военновременна Германия. Въпреки че филмът не предизвиква възторг у критиците, той прави силно впечатление на тийнейджърките и запалените по суинг танца по цял свят. На следващата година Бейл отново се снима в адаптация - той е Лори в „Малки жени” на Джилиан Армстронг, а след това дава с гласа си в един от най-успешните филми на 1995 – анимацията „Покахонтас” на Дисни.

Следващият му филм „Тайният агент” (1996) независимо от силния актьорски състав, включващ Жерар Депардийо, Боб Хоскинс и Патриша Аркет, не получава широко разпостранение в САЩ. След трагично малка роля същата година в „The Portrait of a Lady”, Бейл най-накрая получава възможност да блесне във филма от 1997 „Metroland”, адаптация по романа на Джулиън Барнс. Редом до Емили Уотсън, Бейл играе млад съпруг и баща, затънал в носталгия и недоволство и получава много позитивни отзиви за задълбочения си, цялостен подход към ролята. Филмът не получава разпостранение в САЩ преди следващата година, когато актьорът отново прави силна роля в очаквания с нетърпение „Златно кадифе” на Тод Хайнс и в „All the Little Animals”, чиято премиера е на кинофестивала в Кан.

На следващата година, Бейл играе заедно с Кевин Клайн, Мишел Пфайфър и Рупърт Евърет в пищната адаптация на „Сън в лятна нощ”. Бейл става още по-популярен (макар и по по-различен начин) от широко отразените в медиите проблеми при избирането на актьор за главната роля в адаптацията на Мери Харън "Американски психар". След като печели и след това губи ролята от Леонардо ДиКаприо, Бейл отново я печели. С това заглавие, заслужено или не, вече всички разбират, че - без преувеличение - Бейл е едно от най-големите и недооценени съкровища на Холивуд.

Сякаш за да бъде отново скрит от публиката, през 2002 в рекламната кампания на следващия си филм „Царството на огъня” (хора срещу дракони), Бейл се оставя да бъде напълно затъмнен от Матю Макконъхи, въпреки, че е на първо място в плаката на филма. (по този повод се сещаме за едно негово твърдение от 1996 – „Актьорът никога не трябва да е по-голям от филма”.) И въпреки, че първия т му опит в научнофантастичния екшън е умерено успешен в боксофиса, а ревютата в специализираната преса са смесени, актьорът продължава със същия жанр и се снима в антиутопичния трилър „Еквилибриум”, преди отново да се завърне в настоящето със секс-комедийната драма „Каньонът Лорел” (2002). Въпреки че филмът не се задържа дълго в кината, зрителите могат да бъдат доволни, че отново имаха възможността да гледат Крисчън Бейл като новия Батман в „Батман в началото” (2005), при това под режисурата на режисьора на „Мементо” Кристофър Нолан.

Крисчън Бейл е носител на "Оскар" за "Боецът" (2010 г.) и има още две номинации за Оскар - за "Американска схема" (2013) и "Големият залог" (2015). В личния си живот е женен за американския модел, гримьорка, каскадьорка и личен асистент на актрисата Уинона Райдър - Сиби Блазич и има две деца, дъщеря и син. От 1992 г. Бейл живее в Лос Анджелес, а от 2010 г. е подал молба и за американско гражданство.

Филмография

Актьор: Амстердам Тор: Любов и гръм Маугли Пълно ускорение Вице Hostiles Песен след песен Обетът Големият залог Изход: Богове и Царе Американска схема Черният рицар: Възраждане Боецът Обществени врагове Терминатор: Спасение Черният рицар Няма ме Ескорт до затвора Престиж Новият свят Черни дни Батман в началото Царството на огъня Еквилибриум Каньонът Лаурел Капитан Корели Американски психар Шафт Портрет на една дама МАЛКИ ЖЕНИ Принцът на Дания Хенри V Империята на слънцето

Новини

Анди Съркис: тоналността в новия "Батман" е още по-мрачна Крисчън Бейл във вселената на Марвъл: "Thor: Love and Thunder" „Индиана Джоунс 5“ с нов режисьор Творчески планове: Хоакин с Майк Милс, Марго и Крисчън с Дейвид О. Ръсел Приятни и неприятни изненади след номинациите за Оскар Никой не може да свали от върха „Замръзналото кралство 2“ Номинации за наградите „Оскар“ 2019 Раздадоха 76-ите награди „Златен глобус“ 2019 Кои са големите фаворити за „Златен глобус“ Обявиха номинациите за „Златен глобус“ 2019 "Истински лъжи" (1994) става тв сериал Сам Рокуел, Крисчън Бейл и Ейми Адамс в „Чейни” Джуд Лоу в продължението на "Фантастични животни и къде да ги намерим" Крисчън Бейл e най-добрият Батман Вал Килмър отново отрече да е болен от рак Премиерите на фестивала в Торонто Сътрудничеството на Китай с Холивуд Розамунд Пайк с Крисчън Бейл в уестърн на Скот Купър Професионални награди: Иняриту с признанието на режисьорската колегия Професионални награди: "Спотлайт" с признанието на актьорската колегия "Завръщането" води с 12 номинации за Оскар "Завръщането" и "Марсианецът" - най-добри филми на "Златен глобус" 2016 Обявиха номинациите за наградите БАФТА Според списание „Форбс” Джони Деп е най-надцененият в Холивуд Номинациите за Златен глобус 2016 Потвърдено! Райън Гослинг участва в „Блейд Pънър 2” Контузия на Крисчън Бейл прекрати снимките на приключенската лента "Дълбокото синьо довиждане" Розамунд Пайк и Крисчън Бейл в екранизация на романа ”The Deep Blue Good-by” Брад Пит, Крисчън Бейл и Райън Гослинг заедно на големия екран ”Изход: Богове и царе” забранен в Мароко, Египет и ОАЕ Крисчън Бейл отказа ролята на Стив Джобс Филмови награди на MTV 2014 - номинации Нова информация за филма с героите на DC Comics “Лигата на справедливостта” Крисчън Бейл и Шон Пен - в драмата “The Last Photograph” Крисчън Бейл - в приключенската драма “Nanjing Heroes” Крисчън Бейл ще играе бивш боксьор Крисчън Бейл се готви за президент в „The 28th Amendment” Крисчън Бейл като Робин Худ Бейл ще се снима в “Public Enemies” Милър ще режисира “Justice League” Наградите на MTV 2006 Седем души ще се превъплътят в Дилън Печеливш екип Крисчън Бейл е новият Батман
Copyright © 2024 Dir.bg.