Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Ема Томпсън / Emma Thompson

Дата на раждане - 15.04.1959
Място на раждане - Лондон, Великобритания

Английската актриса Ема Томпсън е родена на 15 април 1959 г. в театрално семейство в предградие на Лондон. Изучавала е литература в Кембридж, писала е скечове за студентски спектакли, в които смата тя е участвала. Играла е в телевизионни постановки и на сцените на редица лондонски театри. След като се омъжва за актьора и режисьора Кенет Брана, играе като негова партньорка във филмите му и се изявява като надарена с остро чувство за хумор интелектуална актриса, умееща да предава сдържано в най-дълбоки нюанси чувствата на сложните героини, в които се въплъщава. Особено ярко тези нейни качества се проявяват в прекрасните драми на Джеймс Айвъри «Хауърдс енд» (Howards End, 1992, «Оскар» за женска роля) и «Остатъците на деня» (The Remains Of The Day, 1993), в които персонажите са обрисувани от актрисата в най-добрите традиции на английската “недоизказаност”. След развода с Кенет Брана през 1994 г. доказва, че не само може да бъде самостоятелна актриса, но и превъзходна сценаристка. По неин адаптиран сценарий Анг Лий екранизира класическия роман на Джейн Остин «Разум и чувства” (Sense And Sensibility, 1995). В този филм Ема се превъплъщава чудесно и като изпълнителка на главната роля, но е отличена с “Оскар” за работата си като сценаристка. В своите съвременни персонажи тя разкрива широкия диапазон на таланта си, съумявайки да предаде много правдиво енергията и деятелната природа на своите героини. Особено успешен е филмът «В името на отца» (In The Name Of The Father, 1993) на режисьора Джим Шеридан, който е посветен на темата за ирландската съпротива. Забележително е актьорското й постижение в драматата на Никълъс Хитнер “Карингтън”.

От 1997 г. Ема Томпсън живее с Грег Уайз, от когото има син и дъщеря.

Нет Фокус

Филмография

Актьор: Успех, Лио Гранд! Какво общо има тук любовта? Матилда Круела Късното шоу Мъже в черно 4 Last Christmas Джони Инглиш избухва отново Красавицата и звяра The Meyerowitz Stories (New and Selected) Бриджит Джоунс: Бебе на хоризонта Легендата за Барни Томсън Повелителят на кухнята Прелестни създания Спасяването на Мистър Банкс Мъже в черно 3 Хари Потър и даровете на смъртта: Част 2 Бавачката Макфий и големият взрив Рок радио Съзряване Последен шанс, Харви Завръщане в Брайдсхед Не може да бъде! Бавачката МакФий Наистина любов Планетата на съкровищата Воля Първични цветове Разум и чувства Джуниър В името на Отца Остатъкът от деня Имението “Хауърдс Енд” Отново мъртва Хенри V Сценарист: Last Christmas Бавачката Макфий и големият взрив Бавачката МакФий Разум и чувства Продуцент: Last Christmas Озвучен от: The Voyage of Doctor Dolittle Missing Link

Новини

Киномания 2022 от 17 ноември Карлови Вари почита Джулиан Мур Ема Томпсън напуска анимацията „Luck“ Сънданс 2019 тръгва в четвъртък със 152 пълнометражни заглавия Джон Литгоу с главна роля във "Fair and Balanced" Първи трейлър на „Крал Лир“ с Антъни Хопкинс Ребека Фъргюсън подписа договор за „Мъже в черно“ Ванеса Редгрейв ще получи „Златен лъв“ за цялостен принос CineLibri-4 през октомври Джон Литгоу в новата комедия „Late Night” The Weinstein Company уволни основателя си Нови кадри от вълшебния свят на "Красавицата и звяра" Анджела Лансбъри смутена от римейка на "Красавицата и звяра" Чарлз и Камила посрещнаха 131 британски носители на Оскар Катрин Зита-Джоунс срещу ейджизма на Холивуд Животът на Джейн Остин пренесен на голям екран Ема Томпсън и Кевин Клайн в новата игрална версия на „Красавицата и звяра” Старт на кинофестивала ”Сънданс” Алън Рикман - холивудски злодей и звезда на театъра Ема Томпсън се харесва грозна Хю Грант - скромното очарование на истинския джентълмен Наистина комедия Ема Томпсън в три детски филма?
Copyright © 2023 Dir.bg.