Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Стив Мартин / Stephen Glenn Martin

Дата на раждане - 14.08.1945
Място на раждане - Уейко, Тексас, САЩ

Световноизвестният американски актьор, сценарист, музикант и продуцент е роден в семейството на брокер на недвижими имоти, има сестра (Мелинда), корените му са ирландски. Първата работа на Стивън, още ученик през 1955 - 1958 г., е в Дисниленд, където продава туристически гидове по време на летните ваканции. Тогав често посещава тематичния парк "Main Street", разположен на входа, откъдето научава различни фокуси, след което през 1960 г. дори е назначен на работа в една от инсталациите "Фентъзиленд" на Дисни. След основното училище "Lampson" в гр. Гардън Гроув, следва обучението по драматично изкуство и поезия в колежа "Santa Ana Junior" в Санта Ана, Калифорния и в гимназия "Garden Grove" (до 1963 г.). В свободното си време, заедно със състуденти, участва в комедии и други продукции на театър "Bird Cage". По-късно се присъединява към комедийна трупа в тематичния парк в град Буена Парк, където играе с днешната авторка на християнска литература Сторми Шърк (днес Омартян) - двамата развиват романтична връзка и под нейно влияние той записва философия в Калифорнийския държавен университет в Лонг Бийч. През 1967 г. обаче се мести в Университета на Калифорния - Лос Анджелес в специалност театър. Там участва в епизод от тв шоу на ABC, работи и в нощни клубове и на 21 г. отпада от университета.

През 1967 г. негова бивша приятелка и танцьорка му помага да си намери работа като сценарист в нейното шоу, с което впоследствие почулача награда "Еми" през 1969 г. (когато още не е навършил е 24 години). В същото време Мартин пише за още 3 телевизионни предавания, докато през 1969 г. той самият не се появява на екран. В този период се отваря за музикални групи в жанровете кънтри фолк (Стивън свири на банджо от 17-годишен), мелъди поп ("Карпентърс") и рок ("Тото"), работи за нощен клуб в Сан Франсиско - където записва и първите си три албума. Едновременно с това продължава да пише сценарии и през 1976 г. отново е номиниран за награда "Еми" за сериала "Ван Дайк и компания".

В средата на 70-те години често се изявява като стенд-ъп комик със скечове в различни телевизионни предавания и издава комедийни албуми, превърнали се в платинени - напр. "A Wild and Crazy Guy" (1978) е продаден в повече от един милион копия; той завършва с песента "Крал Тут", написана и изпълнена от Стив Мартин, впоследствие издадена като сингъл и също продадена в над милион екземпляра. Стив Мартин е носител на 4 награди и 8 номинации за "Грамми".

Към края на 70-те турнетата на Мартин се осъществяват в препълнени зали с хиляди екзалтирани фенове, но истинската му цел е да влезе в киното. През 1972 г. е получил малка роля в комедията "Another Nice Mess", но първото му значимо участие е в късометражния (7 минути) "The Absent-Minded Waiter" по негов сценарий, номиниран за Оскар през 1977 г. за "най-добър късометражен филм с живо действие" в лицето на продуцента си. Запомняща се е ролята му в пълнометражния мюзикъл "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" (1978), в който изпълнява песента на Бийтълс "Maxwell's Silver Hammer". През 1979 г. пише сценария и играе в "Мухльото", режисиран от Карл Райнър - огромният успех на филма се измерва със 100 милиона долара, при похарчени за него 4 милиона.

Мартин играе в още три филма на Райнър, като "Моето второ аз" ("All of Me", 1984) се счита за най-възторжено приетото от кинокритиците комедийно изпълнение досега в кариерата му.

Стив Мартин пише и пиеси, както и новели и книги. Три пъти е водещ на наградите "Оскар", но според в-к Гардиън може би ще остане един от най-добрите актьори, които няма да получат номинация за самата награда. Все пак, през 2014 г. получава Почетната награда на Американската академия "за изключителен талант и уникално вдъхновение, привнесено в киноизкуството". Има още 5 номинации за Златен глобус, 1 награда и 5 номинации за "праймтайм Еми", награда за цялостно творчество от Американските комедийни награди, 2 пъти "най-любим актьор" от People's Choice (1992 и 1993 г.) и много други - 25 награди и 29 номинации към 2015 г.

В личния си живот, Стив Мартин е във втория си брак (от юли 2007 г. насам), женен е за журналистката и писател Ан Стрингфийлд и с нея имат една дъщеря (род. декември 2012 г.). Сватбата им е изненада за поканените на гости приятели Том Ханкс, Даян Кийтън и Юджийн Леви.

Любопитни факти: Стив Мартин е вегетарианец, свири и на устна хармоника, умело борави с ласо.

Филмография

Актьор: Не е лесно Розовата пантера 2 Майка под наем Розовата пантера Продавачката Деца на килограм 2 Нагоре с краката Шантави рисунки: Отново в действие Деца на килограм Боунфингър Провинциалистите Сержант Билко Пълна лудница Лъжовна съпруга Бащата на булката От мошеник нагоре Самолети, влакове и автомобили Мухльото Кукленото кино Сценарист: Розовата пантера 2 Предател Розовата пантера Боунфингър Мухльото Озвучен от: У дома Тиха нощ, луда нощ

Новини

„Паразит“ сътвори история на наградите „Оскар“ 2020 Звезден блясък на сцената на Долби Тиътър в нощта на Оскарите Още за коледната комедия с Джесика Частейн Том Ханкс като писател: разказ за българския емигрант Асан MGM намери дебютант за римейк на класика Ан Хатауей и Ребъл Уилсън в "Лоши жени" Кристен Стюарт се присъедини към актьорския състав на „Дълга разходка на полувремето” на Анг Лий Стив Мартин и Гарет Хедлънд в най-новия проект на Анг Лий Стив Мартин се завръща на голям екран "Жива стомана" - на първо място в бокс офиса на САЩ
Copyright © 2024 Dir.bg.