Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Майкъл Джакино / Michael Giacchino

Дата на раждане - 10.10.1967
Място на раждане - Ривърсайд, Ню Джързи, САЩ

Изтъкнат американски филмов композитор, баща и на три деца. Носител на Оскар, Златен глобус и BAFTA за музиката към филма "В небето" ("Up", 2009 г.), номиниран за Оскар за "Рататуи", носител на награда Еми от 2005 г. за тв сериала "Изгубени", 7 пъти (към 2015 г.) носител на Международната награда на критиците на филмова музика и множество други награди и номинации, включително две номинации и две награди "Грами".

Има двойно гражданство (американско и италианско). Завършил е гимназията Holy Cross в малкия град Делран, щат Ню Джързи, през 1986 г. Започва да свързва образи с музика още 10-годишен, създавайки анимация в мазето на дома си. По препоръка на свой преподавател се записва в Колежа по визуални изкуства в Ню Йорк, завършвайки го със специалност филмово производство. През последната си година в колежа изкарва безплатен 6-месечен стаж в Universal Pictures. През 1990 г. вече е бакалавър по изящни изкуства, след което започва да учи музика в нюйоркската школа Juilliard.

След стажа, Universal наема Джакино; по-късно се прехвърля в Дисни, а когато Дисни се мести в Лос Анджелес, и той отива с тях като пиар, като продължава да изучава инструментация и оркестрация в Калифорнийския университет и композира музика за видеоигри. Това пък го отвежда до телевизията - през 2001 г. Дж. Дж. Ейбрамс го кани за сериала "Alias". Чули музиката от сериала, през 2004 г. пък от Пиксар го канят за анимацията "Феноменалните" и оттогава насам променя саунда на техните филми. През 2009 г. дирижира оркестъра за 81-вите награди Оскар, като за проекта преаранжира множество известни филмови музикални теми в различен стил.
Copyright © 2022 Dir.bg.