Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Виго Мортенсен / Viggo Mortensen

Дата на раждане - 20.10.1958
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

Изпълнителят на ролята на Арагорн в трилогията на Питър Джаксън "Властелинът на пръстените" (2001 - 2003 г.) е роден в семейството на датчанин със същото име и американка, има двама по-малки братя. Родителите му се развеждат, когато е на 11, и остава с майка си и братята си. Детските си години бъдещият актьор с пълни имена Viggo Peter Mortensen Jr. прекарва в Манхатън, а младежките - в Аржентина, Венесуела и Дания. Завръщайки се в Ню Йорк в началото на 80-те години, той учи актьорско майсторство в театралната школа на Уорън Робъртсън. През 1980 г. завършва университета St. Lawrence в градчето Кантън.

После се подвизава като театрален актьор преди да замине за Лос Анджелис, където спечелва награда на театралната критика за изпълнението си в спектакъла "Бент" (1987). Мортенсен се изявява още и като поет, фотограф, художник и джазов музикант. Издадени са даже 3 диска с негови изпълнения.

Дебютира в киното с ярко изпълнение на второстепенна роля във филма "Свидетел" (Witness, 1985) на Питър Уиър. Високите оценки на критиката продължават и след поредицата от запомнящи се негови превъплъщения в поддържащи персонажи от значими филми на големи режисьори като Джейн Кемпиън (Потрет на една дама, 1996), Шон Пен (Индиански бегач, 1991), Брайън Де Палма (Пътя на Карлито, 1993), Ридли Скот (Редник Джейн, 1997), Тони Скот (Аленият прилив, 1995), Андрю Дейвис (Перфектно убийство, 1998) и други.

Напоследък започна да се появява и в централни роли, например в "28 дни" (2000 г.), в който е партньор на Сандра Бълок. Във филма на Джо Джонстън "Идалго: Океан от огън", който ще излезе по екраните догодина (2004), Мортенсен пак изпълнява една от главните роли заедно със знаменития Омар Шариф.

Личен живот: 11 години (1987 - 1998) брак с Ексин Сървенка, певица в пънкгрупа, с която са разделени още от третата година на брака си. От нея има син - Хенри Мортенсен, днес актьор. От 2009 г. има връзка с испанската актриса Ариадна Хил.

Собственик е на издателската къща "Perceval Press". Купува конете, които е яздил в Нова Зеландия по време на снимките на "Властелинът на пръстените" - самият той е изкусен ездач. От 2004 г. е член на Академията на филмовите изкуства и науки на САЩ. Притежава двойно гражданство - американско и датско. Има две номинации за "Оскар" - за главна мъжка роля в "Източни обещания" (2007) и в "Captain Fantastic" (2016), 3 номинации за Златен глобус - вкл. за "Опасен метод" (2011), две от Британската академия, номинация за Гоя - за "Алатристе" (2006) и други.
Copyright © 2018 Dir.bg.