Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Глен Клоус / Glenn Close

Дата на раждане - 19.03.1947
Място на раждане - Гринуич, Кънектикът, САЩ

Филмовата, телевизионна и театрална актриса има 6 номинации за "Оскар", носителка е на 2 награди "Златен глобус" и 10 номинации за него, 3 пъти е печелила и 11 пъти е номинирана за награда "Емми", има 3 награди "Тони", както и има номинация за наградата BAFTA. Глен Клоус е отгледана в малкия град Гринуич в изграденото от камък имение на майка си, в семейството на известен лекар и общественичка, има две сестри и двама братя. Когато е на 13, баща й прави клиника в Конго с 1500 легла (и е личен лекар на диктатора на тогавашен Заир - Мобуту Сесе Секо) и децата му живеят в Африка, посещават и училища в Швейцария. Нейният баща е хирургът, възспрял епидемията от вируса Ебола през 70-те години, както и хеморагичната треска в Централна Африка.

През 1965 г. Глен завършва гимназия "Rosemary Hall" в Гринуич. Семейството й членува в сектата "MRA", но Глен я напуска, когато е на 22, и завършва колежа "William & Mary" в Уилямсбърг, щата Вирджиния, със специалности драма и антропология.

Професионалната й театрална кариера започва през 1974 г., а в кино се снима за първи път осем години по-късно. Най-активна е на Бродуей, където през 2014 г. играе в главната роля в постановка в "Golden Theatre".

Актрисата има три брака, поддържа блог за кучета, паричен донор е на Демократическата партия, създател е на фондация за психични заболявания. От 2013 г. е почетен доктор по право на университета Queen's в Кингстън, Канада. Има дъщеря (Ани Старк, род. 1988 г.) от приятеля си, продуцента Джон Старк.
Copyright © 2018 Dir.bg.