Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Том Харди / Tom Hardy

Дата на раждане - 15.09.1977
Място на раждане - Лондон, Великобритания

Английският актьор, продуцент и сценарист е роден в семейството на художничка и на писател и драматург. Образованието му преминава от училище "Reed's", училище "Tower House" и драматичната школа "Richmond", до Лондонския "Драматичен център", където е съученик с Майкъл Фасбендър. На 21 години печели и конкурс за модели, след което за кратко е ангажиран от агенция "Models One". Като тийнейджър и като двайсетинагодишен се бори с алкохола, наркотиците и някои отклонения от закона. След като завършва филма "Стар Трек: Възмездието" (2002), Харди търси лечение и признава, че пристрастяванията му са причина за разпада на 5-годишния му брак (1999 - 2004) със Сара Уорд.

През следващите пет години Харди работи усилено в киното, телевизията и театъра, като приема най-разнообразни роли. През 2006 г. основава и собствен ъндърграунд театър - "Shotgun" заедно с режисьора Робърт Деламиър, като режисира пиесата "Blue on Blue", написана от собствения му баща. През 2007 г. получава номинация от Британската академия за изпълнението си в тв филма на BBC "Stuart: A Life Backwards", в който партнира на Бенедикт Къмбърбач. Следващата година играе гей образ в кинофилма "Рокенрола" на Гай Ричи, но едва следващото му превъплъщение - в биографичния криминален "Бронсън" (2008) на датския режисьор Николас Виндинг Рефн - наистина удивлява критиците. Том Харди е обявен за най-добър актьор от наградите за независимо кино, а изпълнението му вече привлича и погледа на Холивуд: през 2009 г. е обявен от "Варайъти" за един от 10-те актьори за наблюдаване.

Извън актьорството, Харди се занимава с благотворителната кауза "Flack" за ресоциализация на бездомните в Кембридж, както и с доверителния "Тръст на принца" за подпомагане на неравностойни младежи. Участва (2012 г.) и в кампании на борбата срещу рака.

Играе на театрални сцени във Великобритания и САЩ (Чикаго). В личния си живот, освен първия си брак, Харди живее четири години (2004 - 2008) с асистент-режисьорката Рейчъл Спийд, с която има един син. През 2009 г. се запознава, през 2010 се сгодява, а от 2014 г. има брак с английската актриса Шарлот Райли, с която също има дете. Двойката живее в югоизточен Лондон.

Сред постиженията на Харди са номинация през 2016 г. за "Оскар" (за "Завръщането"), награда от Британската академия за изгряваща звезда (2011), най-добър актьор от наградите за независимо кино - за "Легендата" (2015), номинация за най-добър европейски актьор от Европейски филмови награди - за драмата "Лок" (2013 г.), множество награди и номинации от фестивали и асоциации на кинокритици.

Филмография

Актьор: Венъм 2 Capone Венъм Дюнкерк Завръщането Легенда Дете 44 Лудия Макс: Пътят на яростта Мръсни пари Беззаконие Шпионски свалки Черният рицар: Възраждане Дама, поп, асо, шпионин Генезис Рокенрола Лейър Кейк Сд 50 / Смъртоносна Доза Стар Трек: Възмездието Блек Хоук

Новини

Том Круз стана най-високоплатен актьор, Марго Роби води при жените Джоли ще режисира британския "Unreasonable Behaviour" за военен фотограф Том Харди продуцира "Wildlands", Матиас Схунартс в главната роля „Венъм 2“ се сдоби с още един злодей Джордж Милър подготвя две продължения на „Лудия Макс“ Тарън Еджъртън поема щафетата от Хю Джакман за Върколак Потвърдено: Том Харди се завръща във "Венъм 2" „Сони“ разработва нови проекти за Спайдър-мен Филм с Джерард Бътлър разказва за мистерията на остров Фланан Гринч открадна първото място Том Харди неузнаваем като Ал Капоне Джаред Лето във вселената на Спайдър-мен Том Харди като Ал Капоне и като Венъм Спайк Лий ще се заеме с „Nightwatch“ Том Харди за малко да стане певец Том Харди във филм за войната в Босна Гай Ричи избра актьорите за игралния „Аладин” Кино вечери с Том Харди и Арнолд Шварценегер по два тв канала Новият трейлър на "Дюнкерк" улавя ужаса на войната Проектът "Triple Frontier" в клинична смърт Нолан промотира "Дюнкерк" пред собствениците на кина Джоузеф Гордън-Левит в музикална комедия с Чанинг Тейтъм Крисчън Бейл e най-добрият Батман IMDb-класация на Топ 10 най-четени заглавия Кристофър Нолан започна снимките на "Дюнкерк" Томас Нюман с 89-та номинация за Оскар, осем актьори - с 1-ва Кристофър Нолан с нов проект Том Харди се извинява на режисьора на „Лудия Макс” Джордж Милър
Copyright © 2024 Dir.bg.