Младост

Youth

Италия, Франция, Швейцария, Великобритания | 2015г | 118 минути | Драма | Официален сайт
- 7.7/10

За филма

В разпространение от: 25.05.2015
Премиера в България: 04.12.2015
Производител: Indigo Film, Barbary Films, Pathe
Разпространител: Bulgaria Film Vision
Награди и номинации: Номинация за Златна палма от Кан 2015 г.
Награда на публиката от Карлови Вари 2015 г.
3 награди и една номинация от Европейски филмови награди 2015 г.

Великолепен нов филм на Паоло Сорентино след бляскавия "Великата красота" (2013 г.).

Действието се развива сред съвършената лятна идилия на Швейцарските Алпи, в спа хотел, където всеки от героите се е озовал по различни причини.

Фред (Майкъл Кейн) е оттеглил се композитор и диригент, който идва тук от десетилетия. Седейки в комфортния си стол с вестник в ръце, той има излъчването на английски джентълмен в покой със себе си. Близкият му приятел Мик (Харви Кайтел) е американски кинорежисьор, дошъл тук, за да довърши новия си сценарий заедно с неколцина нахакани свои сътрудници, които непрестанно подмятат идеи и реплики. Двамата приятели са и роднини – дъщерята на Фред (Рейчъл Вайс) е омъжена за сина на Мик. Фред и Мик обсъждат с хумор и мъдрост миналото и настоящето.

Колорит добавя странното обкръжение от ексцентрици: актьори, модели, футболисти и масажистки, чието поведение се откроява във филма като музикални интерлюдии.

Сорентино винаги е почитал абсурда, редом с трезвия си поглед към контрастите на модерния живот. Но докато "Великата красота" разкриваше прекалеността като начин за справяне с объркания свят, "Младост" акцентира върху дълбоките връзки между семействата и приятелите и потребността от човешко разбиране. Гневът от по-ранните филми на Сорентино е отстъпил място на красивото разбирателство, а вещата му режисура провокира виртуозни изпълнения от всички звезди. Алпийският пейзаж безмълвно подчертава незначителността на смъртните, подвизаващи се из неговите сенки.

Сорентино: "Отминаващото време е единствената тема, която ни интересува. Колко време ни остава. Това е оптимистичен филм, който е направен, за да прогони нечии страхове и по-специално моите. Защо е озаглавен така? Човек може да гледа към бъдещето независимо от възрастта си. Това е условието, за да останеш млад. Бъдещето ни дава свобода, а свободата ни дава усещане за младост".

Прожекции на Киномания: 21 - 29 ноември 2015 г.

Кастинг

Режисьор: Паоло Сорентино
В ролите: Майкъл Кейн, Рейчъл Вайс, Харви Кайтел, Джейн Фонда, Пол Дейно, Мадалина Генеа, Невена Гачева
Сценарист: Паоло Сорентино
Продуценти: Карлота Калори, Франческа Чима
Музика: Дейвид Ланг
Оператор: Лука Бигаци
Copyright © 2019 Dir.bg.