Кербала

Karbala

Полша, България | 2015г | 115 минути | Военен , Драма , Екшън | Официален сайт
- 7.8/10

За филма

В разпространение от: 11.09.2015
Премиера в България: 18.03.2016
Производител: WFDiF, Мирамар Филм
Разпространител: Мирамар Филм

По истински случай: героичната отбрана на кметството (градския съвет) на Кербала. Полски и български войници в продължение на няколко денонощия, оставени без провизии и подкрепление, отблъскват атаки на иракски бунтовници.

През април 2004 г. войната в Ирак е в разгара си. В иракския град Кербала, поклонници честват важния мюсюлмански празника Ашура, когато бунтовници на Ал Кайда и Aс-Садр започват серия от нападения над града. Стратегически важното Кметство, седалище на местните власти и полицията, е сред основните цели. Яростните атаки са посрещнати от само осемдесет полски и български войника, оборудвани с оръжие и храна за 24 часа. Губейки комуникация с базата, те не знаят кога да очакват подкрепа. С ограничени дажби, използвайки почти всичките си боеприпаси, те трябва да се изправят лице в лице със смъртта в една от най-големите битки за поляци и за българи след Втората световна война.

Слогънът на филма е “истинска история за истински герои”.

В продължение на години, истината за случилото се през тези 4 априлски дни на 2004 г. не е разгласявана. Освен историческите факти е предадена и човешката история на войниците, които попадат в ситуация, за която не са подготвени, но се справят по най-добрия възможен начин.

В главната роля на командира на българския отряд е актьорът Христо Шопов, поддържаща роля има Александър Сано. Ролята на полския командир се изпълнява от един от водещите полски актьори Бартоломей Топа, в една от главните роли е и немският актьор от иракски произход Атер Адел.

Филмът е заснет в специално построен декор край Варшава и на локации в Йордания.

Прожекция на София Филм Фест: 16.03.2016 г.

Кастинг

Режисьор: Кшищоф Лукашевич
В ролите: Бартоломей Топа, Антони Круликовски, Христо Шопов, Атер Адел, Пьотр Гловацки, Томаш Шухард, Лешек Лихота, Михал Журавски, Пьотр Журавски, Александър Сано, Збигнев Стрий, Лукаш Симлат, Якуб Вьечорек, Кажимеж Мазур, Миколай Рознерски
Сценарист: Кшищоф Лукашевич
Продуценти: Влоджимеж Нидерхаус, Матей Константинов, Илиян Джевелеков, Георги Димитров
Музика: Цезари Скубишевски
Оператор: Арек Томяк
Copyright © 2024 Dir.bg.