Шест копродукции с българско участие на "Златна роза" от 19 септември 2016

10.09.2016 г.
Шест копродукции с българско участие на Шест копродукции с миноритарно българско участие ще видят зрителите на “Златна роза” 2016 г. от 19 до 25 септември във Варна. Две от тях са в конкурсната програма, тъй като отговарят на условията по статут – “международни копродукции, в които има българско творческо участие на позиция, за която се връчва някоя от официалните награди на журито”.

Програма

Холандското предложение за миналогодишните награди Оскар за чуждоезичен филм – “Райската стая” (Холандия, Швеция, България) е с Анжела Недялкова в главната роля и разказва за шестима души, които се срещат и взаимно променят живота си.

В “Лабиринти на любовта” (Русия, България) на режисьора Владимир Щерянов участва красивата Яна Маринова. Петте самостоятелни новели разказват за взаимоотношенията на хората в съвременния технологичен свят.

Останалите четири копродукции с българско участие ще бъдат показани извън конкурса на “Златна роза” в програмата “Открити хоризонти”. В “Смрадлива приказка” (Сърбия, България) Мома е клошар и страда от депресия, а Ема е клошарка и страда от алкохолизъм. В “Лазар” (Македония, България, Хърватия) главният герой работи за местен мафиот, който печели огромни пари от нелегален трафик на емигранти през границата на ЕС. Влюбва се в млада студентка, чужда на средата му, и иска да промени живота си. “Банат” (Италия, България, Македония, Румъния) e трагично забавен разказ за обратна миграция от Италия в Румъния в търсене на работа и щастие. Сюжетът на военния филм “Кербала” (Полша, България) е за тридневна обсада, в която оцеляват 80 български и полски войници. Събитието е реално, но малко известно. В продукцията участва Христо Шопов.

В програмата “Открити хоризонти” ще видим и 12 късометражни филма, сред които експерименталните “Изяж ме” и “Снежното момиче” на Илина Перянова, “Среща със себе си” на Теа Петрова, “Разговор с Ал” на Димитър Стафидов, “Сутрешно кафе” на Венцислав Занков както и пълнометражните “Врагове” на Симеон Комсалов и “Моето сърце е октопод или баща ми на брега на черното море” на Нено Белчев.

* * * * * * *

Откриващ филм на фестивала е "Граница" (1994 г.) - един от първите и най-успешни филми, създадени с държавна подкрепа чрез НФЦ след промените в България. Режисьори на филма са Илиян Симеонов и Христиан Ночев, а в ролите са Петър Попйорданов, Мариан Вълев, Наум Шопов, Елена Петрова, Николай Урумов, Стефан Денолюбов, Мариана Крумова, Кръстю Лафазанов, Васил Василев-Зуека, Огнян Желязков, Румяна Рунева. Филмът предизвиква остри спорове още с премиерата си, но въпреки това получава наградата за дебют на “Златна роза”, а незабравимият Чочо Попйорданов е награден в Белгия с приза “Златен баяр” за най-добра мъжка роля, връчен му лично от Ален Делон.

Изборът на "Граница" е във връзка с 25-ата годишнина от основаването на НФЦ. Юбилеят на НФЦ ще бъде отбелязан и с програмата “Кино край морето”, в която в Морската градина ще бъдат излъчени 5 любими български филма, подредени от публиката чрез гласуване в онлайн-анкета. Избраните заглавия са култови филми от близкото минало като “Оркестър без име” и с “Деца на море”, легендата “Вчера” и две нови продукции, заслужили любовта на зрителя – “Каръци” на Ивайло Христов и “Докато Ая спеше” на Цветодар Марков, особено популярен сред варненската публика.

Ще се състоят работни срещи по възможностите за копродукции между балканските страни, в които ще участват четирима директори на филмови центрове от Балканите – директорката на Гръцкия филмов център Електра Венаки, Бобан Йевтич – директор на Филмов център, Сърбия, Мими Гьоргоска-Илиевска, директор на Македонски филмов център и Камен Балкански, директор на НФЦ.

В рамките на “Златна роза” се организира презентация на тема “Европейски продуцентски програми”, водена от Катя Тричкова, която ще сподели личния си опит за възможностите за обучение и за развитие на продуцентски проекти в Европа. Ще се представят програмите EAVE, EURODOC, Cannes Producers Network и други. Презентацията е ориентирана към младите и обещаващи български продуценти.

И тази година, за трети пореден път, организаторите на фестивала “Златна роза” подкрепят фондация “Карин дом“ - Варна. Миналата година са закупени музикални инструменти, а тази година, благодарение на събраните от фестивала средства, Карин дом ще осигури материали за арт заниманията с децата със специални нужди - за рисуване и апликации. Арт-терапевтичните техники са с доказан ефект върху тези деца, а средствата ще се събират чрез продажба на плаката и каталога на фестивала. Резултатът от кампанията ще бъде обявен по време на закриването на фестивала.
Copyright © 2024 Dir.bg.