Земя на приливите

Tideland

Великобритания, Канада | 2005г | 122 минути | Драма , Фентъзи , Хорър | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 09.02.2006
Премиера в България: 10.03.2007
Производител: Recorded Picture Co
Разпространител: 11 София Филм Фест 2007

По едноименния роман (2000 г.) на американския писател Мич Кълин.

Ако обичате вълшебния, суров, наивен, психарски, ироничен, саркастичен, психеделичен, пародиен, свиреп, натуралистичен, злобничък, закачлив, откачен, въображаем, магичен свят на Тери Гилиъм, в никакъв случай не гледайте “Земя на приливите”. Рискувате да ви се доповръща. Филмът прилича на счупена кукла, захвърлена в някой ъгъл на прашния таван, която един ден намирате случайно и с носталгия си спомняте каква е била “приживе”.

Непоносим в съзерцателната си протяжност, “Земя на приливите” остава далеч под нивото на всички пъстри “своеволия”, родени от творческото въображение на Тери Гилиъм. Началото изглежда обещаващо: малката Джелиза-Роуз преобръща жестокото стечение на обстоятелствата, наречено живот, в грандиозно пътуване в стил Страната на чудесата, в която попада Алиса. За съжаление, буквално-гадно-натуралистичният привкус, който нито за миг не е спестен на зрителите, е ужасно самоцелен и доминиращ в тази тъжновата философска приказка за момиченце, което живее насред нищото, загубва родителите си и трябва (защо всъщност?) да посрещне (неясно как) бъдещето. Жестокостта на съдбата към малкото момиче бързо прераства в безмилостност на режисьора към неговите почитатели и също като Джелиза-Роуз ние се оказваме изоставени в един свят, в който освен майка булимичка и баща токсикоман единствените ни приятели са откачено момче и още по-откачената му майка...

Ирационалните фантазии, съхранили тъжен спомен за визуалния стил на Тери Гилиъм, жално надничат от екрана. Джеф Бриджис се разпада (буквално) пред очите ни. Музиката е почти толкова натрапчива, колкото самата история, а ако пътьом се запитате какво всъщност гледате, значи е време да напуснете салона... И да се надяваме, че този възприеман от самия Тери Гилиъм като “много авторски филм” е само кратко (не)лирично отклонение в колоритната му разказваческа кариера.

Свързани новини

11-и София филм фест

Кастинг

Режисьор: Тери Гилиъм
В ролите: Джодел Ферланд, Джанет Мактиър, Брендън Флечър, Джеф Бриджис, Дженифър Тили
Сценаристи: Тони Гризони, Тери Гилиъм
Продуценти: Габриела Мартинели, Джереми Томас
Музика: Джеф Дана, Майкъл Дана
По книгата на: Мич Кълин
Оператор: Никола Пекорини
Copyright © 2024 Dir.bg.