Приказки от Балканите

Tales from the Balkans

България | 2015г | 83 минути | Документален , Исторически | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 01.12.2015
Премиера в България: 01.12.2015
Производител: Мелтиан
Разпространител: 20 София Филм Фест 2016
Награди и номинации: Наградата на Българската национална филмотека от фестивала „Златен ритон” - Пловдив, 2015 г.

След повече от сто години, балканските войни от 1912–1913 г. сякаш са още живи за хората в тази част на Европа. Преживяванията на деди и прадеди като личен спомен, семейно предание или приказка се предават от поколение на поколение и така историята живее и до днес.

Филмът е разказ за тези войни - за познатите до болка събития, пресъздадени този път в неизвестни кадри, картини и снимки, в спомените на свидетели и потомци, в коментарите на български, гръцки и турски историци. Едно пътешествие в миналото.

Кинотворбата е хроника на зараждането, възхода и краха на българския национален идеал. История без патос и победни маршове, без митове и носталгия, без жажда за мъст; войната като болка, оставила дълбоки следи в националния ни характер и в балканската съдба.

По онова време четири малки държави – България, Гърция, Сърбия и Черна гора, обединени, правят невъзможното – побеждават огромната Османска империя, но завършват с война помежду си. Така клеймото на наследствени омрази и вражди бележи живота на поколения наред. Повод за филмовата фабула е пътуването на група потомци на бежанци (от ужасите на войните) към родните места на дедите им.

Прожекция на „Златен ритон” - Пловдив: 01.12.2015 г.
Прожекция на София Филм Фест: 29.03.2016 г.
Прожекция в Института за изследване на изкуствата - големия салон на БАН: 19.04.2016 г.

Кастинг

Режисьор: Михаил Мелтев
В ролите: Георги Марков, Юра Константинова, Николай Поппетров, Яковос Михаилидис, Мехмет Хачисалихоглу, Димитриус Стаматопулос, Спиридон Плумидис, Стоян Райчевски
Сценаристи: Михаил Мелтев, Влади Киров, Мария Ханджиева
Продуцент: Михаил Мелтев
Музика: Мариана Вълканова, Никос Кипургос
Оператор: Емил Пенев
Copyright © 2024 Dir.bg.