Никой не иска нощта

Nadie quiere la noche

Испания, Франция, България | 2015г | 100 минути | Драма | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 27.11.2015
Производител: Ariane&Garoe, Canal+, Ню Бояна
Разпространител: Посолство на Кралство Испания в България
Награди и номинации: 4 награди и 5 номинации Гоя 2016 г.


"Endless Night" a.k.a. "Nobody Wants the Night":

Историята проследява борбата за оцеляване на две напълно различни жени - Джозефин Пири (Жюлиет Бинош) и Алака (номинираната за "Оскар" Ринко Кикучи) - в ледената пустош на Гренландия по време на дългата полярна нощ, която трае 178 денонощия. Съпругата на генерал Пири е богата и образована жена, която започва експедиция до Северния полюс, за да се срещне със съпруга си. По време на своето пътуване тя се среща със скромното ескимоско момиче Алака. Въпреки многобройните си културни и личностни различия, двете ще трябва да се сближат, за да оцелеят в суровите климатични условия на тундрата.

Действието се развива в началото на XX век, а лентата е вдъхновена от живота на американския изследовател Робърт Пири, изпреварил (6 април 1909 г.) норвежеца Руал Амундсен в "надпреварата" за покоряването на Северния полюс.

Испанският критик Хернан Елвира:
„Да, това е още една история за оцеляване в снега, но за мен това е точно обратното на това, на което Иняриту прави. Ако в "Завръщането" предимство имат показността на ефектното снимане, движението на камерата, монтажът, то Исабел Койшет ни изкушава с изтънчеността на своите симфонично съпоставени гледни точки. В работата на Иняриту оцеляващите са мъже, при Койшет - жени. Това, което в "Завръщането" е епичен героизъм и леко банална отмъстителност, в "Никой не иска нощта" е историята на една колосална арогантност: арогантността на капризните чувства над здравия разум и обстоятелства; на презрението и усещането за превъзходство на европейския човек над "племенния“ жител; на арогантността на човешките същества като цяло, за природата.“

Жюлиет Бинош:
"Решителна и невероятно смела, тръгнала да търси мъжа си сред ледовете, тя не просто изживява цивилизационен шок, а окончателно се разделя с убедеността си, че човек може да упражнява надмощие над всичко и над всеки. Не, ние нямаме надмощие над никого и над нищо, това е идеята на филма на Изабел. Студът и полярната нощ, както времето, което героинята ми прекарва с местно момиче, я преобразяват коренно. От надменен егоист тя се превръща в личност, която е в състояние да обича и оценява човека до себе си, независимо кой и какъв е той."

Снимките са осъществени в Норвегия, Испания и България.

Прожекция на 11.05.2016 г. в Cinema City Mall of Sofia (в 3 зали едновременно).
Прожекция и на 24 Седмица на испанското и иберо-американското кино в София: 10.06.2017 г.

Кастинг

Режисьор: Исабел Койшет
В ролите: Жюлиет Бинош, Ринко Кикучи, Гейбриъл Бърн, Мат Селинджър, Велизар Бинев, Алберто Хо Лий, Сиро Миро
Сценарист: Мигел Барос
Продуценти: Хауме Роурес, Димитър Гочев, Ариел Илиев
Музика: Лукас Видал
Оператор: Жан-Клод Ларийо
Copyright © 2024 Dir.bg.