Юмруци от камък

Hands of Stone

САЩ, Панама | 2016г | 105 минути | Биографичен , Драма , Спортен | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 25.08.2016
Премиера в България: 30.09.2016
Производител: The Weinstein Company, Fuego Films, Epicentral Studios, La Piedra Films, Panama Cinema
Разпространител: Форум Филм България

По едноименната книга ("Hands of Stone: The Life and Legend of Roberto Duran", 2009 г.) на американския спортен журналист и боксов биограф Крисчън Джудиче.

Трети пълнометражен филм на венесуелския режисьор Джонатан Якубович, емигрирал в Лос Анджелис - за легендарния панамски професионален боксьор Роберто Дуран (в ролята - Едгар Рамирес) и също така легендарния му мениджър и треньор Рей Арсел (1899 - 1994 г., в ролята - Робърт Де Ниро). Вълнуващата история на един от култовите боксьори на всички времена, както и за легендарния му сблъсък с Шугар Рей Ленард.

Дуран дебютира на професионалния ринг, когато е на 16 - през 1968 година, и се оттегля на 52 - през 2002 г. Притежава световните титли в 4 различни категории и е единственият боксьор в историята, състезавал се през пет десетилетия. Дуран тръгва от гетото, за да спечели световната титла на WBC в полусредна категория след епичен сблъсък в Монреал на 20 юни 1980, когато побеждава непобедимия дотогава Шугар Рей Ленард (Ъшър Реймънд). Мачът се провежда на Олимпийския стадион – мястото, където Ленард печели олимпийското злато четири години по-рано. След позорната си загуба Шугар Рей осъзнава, че е подценил психологическата тактика на Дюран и настоява за втори мач, който да се състои пет месеца по-късно, а наградата за Роберто при евентуална победа възлиза на $8 милиона. Това, което се случва по време на мача-реванш през ноември, изумява целия свят. В седмия рунд Дюран сяда в ъгъла си и казва "No mas" („Стига толкова!“).

Дуран носи професионалния рекорд от 104 победи в 120 мача и го наричат Manos de Piedra: “Ръце от камък”.

Филмът разказва истинската му история както на ринга, така и извън него. Истината е отделена от митовете. Той е роден в бедност и израства на улицата като се бие, за да оцелява. Талантът му е забелязан и през 1967 г. е първият му професионален бой. Неговата жажда да побеждава опонентите си и да надделява над всекиго и навсякъде го правят фаворит, а екстравагантният му живот извън спорта го вкарват в новините.

Дуран е един от първите латино-бойци, превърнали се в спортни звезди в САЩ. Треньорът Рей Арсел е превърнал много боксьори в шампиони и има интуицията за това, кой има талант и кой - не. Самият актьор (Де Ниро) е познавал Роберто по времето на мача-реванш и споделя огромното си разочарование от изхода. Според него това, което е почувствал като зрител и приятел, не може да бъде сравнено с емоцията на треньора в този момент. Именно тази емоция иска да предаде на голям екран великият актьор.

Снимките на филма с аосъществени в Панама и в Ню Йорк.

Кастинг

Режисьор: Джонатан Якубович
В ролите: Робърт Де Ниро, Едгар Рамирес, Джон Туртуро, Ана де Армас, Джърни Смолет-Бел, Елън Баркин, Рубен Блейдс, Рег Кати, Дрина Де Ниро, Ъшър Реймънд, Оскар Хайнада
Сценарист: Джонатан Якубович
Продуценти: Карлос Гарсия де Паредес, Клодин Якубович, Джонатан Якубович
Музика: Анджело Мили
По книгата на: Крисчън Джудиче
Оператор: Мигел Йоан Литин Менс
Copyright © 2024 Dir.bg.