Срещу вятъра (1977)

Against the Wind

България | 1977г | 94 минути | Драма | Официален сайт
- 8/10

За филма

В разпространение от: 24.10.1977
Премиера в България: 24.10.1977

По стихове на Стефан Цанев.

Група съученици, прехвърлили четиридесетте, се събират на юбилейно тържество. Накрая около масата остават само двама - капитан Григоров (Григор Вачков) и капитан Ради Петров (Михаил Мутафов). Капитан Григоров си спомня. В първите години след 09.09.1944 г. отряд моряци, на който той е командир, отиват на работа в помощ на селското стопанство. Тогава в чест на деветосептемврийския празник той организира "парад" и минава на бял кон пред матросите. Оттогава му остава и прякорът Белия кон, а за постъпката си е наказан със седем дни арест.

В селото Григоров се запознава с Ради - свито, но умно и волево момче. На него Григоров завещава основния си принцип в живота - винаги да върви срещу вятъра с вдигната глава. Детето и съпругата на Григоров умират и той прехвърля вниманието си към Ради.

След години Ради вече е капитан, командир на подводница. Между двамата възникват спорове, конфликти. Но в последна сметка Григоров се гордее, че момчето, което му е станало като собствен син, винаги върви „срещу вятъра“.

Кастинг

Режисьор: Христо Христов
В ролите: Григор Вачков, Михаил Мутафов, Иван Иванов, Евгения Баракова, Иван Янчев, Павел Поппандов, Владимир Давчев
Сценаристи: Христо Христов, Константин Площаков
Продуцент: Кирил Киров
Музика: Кирил Цибулка
По книгата на: Стефан Цанев
Оператор: Крум Крумов
Copyright © 2024 Dir.bg.