Тони Ердман

Toni Erdmann

Германия, Австрия, Швейцария, Румъния | 2016г | 162 минути | Драма , Комедия | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 14.07.2016
Премиера в България: 31.03.2017
Производител: Komplizen Film, Coop99, KNM, MonkeyBoy, SWR, WDR, Arte, Sony Pictures Classics
Разпространител: Арт Фест
Награди и номинации: Номинация за Оскар 2017 г. (за най-добър чуждоезичен филм)
Номинация за Златен глобус 2017 г.
Награда на ФИПРЕСИ от Кан 2016 г. и номинация за Златна палма
Награда LUX на Европейския парламент 2016 г.
Награди и номинации от кинофестивалите в Севиля, Мелбърн, Сан Себастиан, Норвегия, Брюксел, Мароко и др.

Без предупреждение, един баща - Винфрид (Петер Симонишек) пристига от Германия на посещение на дъщеря си Инес (Сандра Хюлер) в Румъния. Тя е командирована в Букурещ като консултант по мениджмънт. Притеснен от привидната липса на радост в живота й, той се представя като Тони Ердман - самозван „консултант и инструктор“, който започва да се появява неочаквано в обкръжението на дъщеря си.

Винфрид и дъщеря му Инес не се виждат особено често. Той е учител по музика, но след като става ясно, че вече няма на кого да преподава, а и старото му куче умира, решава да изненада дъщеря си с посещение. Това решение обаче се оказва рисковано – дъщеря му живее в Букурещ и работи по важни корпоративни стратегии. Фактът, че географски баща и дъщеря се доближават, никак не им помага да се виждат по-често. Освен това Винфрид е шегаджия и непрекъснато дразни Инес с дребните си смешки, които пречат в ежедневието и в работните срещи. Двамата в крайна сметка се скарват и Винфрид заминава обратно за Германия.

Всъщност Инес само така си мисли, защото на негово място идва... Тони Ердман – алтер егото на бащата. Облечен в костюм, със странна перука и ужасни изкуствени зъби, Тони рязко влиза в живота на Инес, представяйки се за тренинг-гуру на нейния изпълнителен директор. В ролята на Тони, Винфрид е много по-смел и спешно се противопоставя на Инес. Всъщност по този начин двамата неусетно се сближават...

Мартин Шулц, председател на Европейския парламент:
"Този филм е комбинация между мрачна комедия и забавна драма и описва трудната, нежна и понякога абсурдна връзка между една млада жена, живееща в чужбина, и баща й. В него трогателно се описват промените в семейните отношения и как те се отразяват върху нас в контекста на застаряващо и конкурентно общество. Филмът не предлага лесни отговори, а ни окуражава да търсим това, което трябва да бъде опазено и ценено, между порции смях".

„Variety“:
"Третият игрален филм на Марен Аде изследва съвременната корпоративна култура посредством сложните взаимоотношения на един полупенсиониран баща, който обича да си прави майтапи, и неговата дъщеря-работохоличка. Този уникален портрет на отчуждени, но взаимно потискащи се баща и дъщеря е хуманен, забавен триумф, чрез който Аде разглежда много по-широк спектър на съвременното поведение и нрави“.

Снимките са осъществени в Румъния и Германия.

Прожекции на ЛУКС-филмови дни: 02.12.2016 г. (София, Дом на киното), 06.12.2016 г. (Латона Синема, Шумен) и 10.12.2016 г. (Арена Парк Мол, Стара Загора).
Прожекции на 21 София Филм Фест: 09-19.03.2017 г.
Прожекция на 23 София Филм Фест: 20.03.2019 г.

Кастинг

Режисьор: Марен Аде
В ролите: Петер Симонишек, Сандра Хюлер, Михаел Витенборн, Томас Лойбл, Тристан Пютер, Влад Иванов
Сценарист: Марен Аде
Продуценти: Марен Аде, Йонас Дорнбах, Янине Яковски
Музика: Патрик Файгел
Оператор: Патрик Орт
Copyright © 2024 Dir.bg.