Носталгия (1983)

Nostalgia

Италия, СССР | 1983г | 126 минути | Драма | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 17.05.1983
Производител: Opera Film Produzione, Rai 2, Совинфильм
Награди и номинации: Номинация за Златна палма - Кан 1983 г. и 3 награди (най-добър режисьор, на ФИПРЕССИ и на Екуменическото жури)

"Ностальгия" / a.k.a. "Nostalghia"

Руският писател Андрей Горчаков (Олег Янковски) пристига в Италия, за да събере сведения за книга, посветена на музиканта Павел Сосновски. Последният е бил крепостен селянин, който избягал в Италия и тук станал известен музикант. Впоследствие, измъчван от носталгия, се върнал в родината си, но там останал непризнат от никого, пропил се и завършил живота си със самоубийство.

Обикаляйки заедно със своята преводачка Еуджения (Домициана Джордано) из северна Италия, Горчаков попада в Баньо Виньони. В стария римски курорт с минерални бани той среща странния Доменико (Ерланд Юзефсон). За него околните говорят, че е ненормален. Преди време е затворил цялото си семейство и го е държал под ключ 7 години. Умопобърканият бивш математик смятал, че така ще го предпази от злото по света. Наложило се да се намеси полицията и да освободи децата и жена му.

Сега Доменико има друга фикс идея - той вярва, че ако успее да преплува басейна Санта Кристина със запалена свещ, ще спаси човечеството...

Кастинг

Режисьор: Андрей Тарковски
В ролите: Олег Янковски, Ерланд Юзефсон, Домициана Джордано
Сценарист: Андрей Тарковски
Copyright © 2024 Dir.bg.