Остатъчни образи

Powidoki

Полша | 2016г | 98 минути | Биографичен
- 0/10

За филма

В разпространение от: 13.01.2017
Премиера в България: 12.05.2017
Производител: Akson Studio, Films Boutique
Разпространител: 6A Media Entertainment
Награди и номинации: Специална награда от Полския кинофестивал 2016 г.
Номинация за "Златна жаба" на Камераимидж 2016 (за оператор - Павел Еделман)

"Afterimage":

Филмът е последният шедьовър в една кариера, отдавна белязана от много забележителни филми. Работата на 90-годишния режисьор (починал на 9 октомври 2016) не е изгубила нищо от своята яростна сила, доказана пред годините.

Но този филм има допълнително въздействие в светлината на днешната ситуация в Полша, въпреки че действието се развива в мрачните години на съветския комунизъм. "Остатъчни образи" разказва за живота на авангардния художник Владислав Стржемински (в ролята - Богуслав Линда) – с енергия, страст и овладяна ярост е показана съдбата на човек, отказал да следва официалната идеология дори и когато това застрашава съществуването му.

Стржемински е бил властен и харизматичен художник и учител. Вайда започва филма си в следвоенен Лодз, където той преподава във Висшето училище по пластични изкуства. Идеите му, изложени в негова революционна книга за изкуството, се сблъскват с диктуванато от сталинското скудоумие кое е добро за масите: социалистическия реализъм и повърхностния позитивизъм.

Един забележителен филм – яростен, ангажиран и дълбоко свързан с болезнените решения, които героят му е принуден да взема, за да съхрани себе си.
Пиърс Хандлинг

Прожекции на Киномания: 21 - 29.11.2016 г.

Кастинг

Режисьор: Анджей Вайда
В ролите: Александра Юста, Богуслав Линда, Бронислава Замаховска
Сценарист: Анджей Муларчик
Продуцент: Михал Квьечински
Оператор: Павел Еделман
Copyright © 2017 Dir.bg.