Остатъчни образи

Powidoki

Полша | 2016г | 98 минути | Биографичен , Драма | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 13.01.2017
Премиера в България: 12.05.2017
Производител: Akson Studio, Films Boutique
Разпространител: 6A Media Entertainment
Награди и номинации: Специална награда от Полския кинофестивал 2016 г.
Номинация за "Златна жаба" на Камераимидж 2016 (за оператор - Павел Еделман)

"Afterimage":

Последният филм на Анджей Вайда, вдъхновен от биографията на полския художник авангардист Владислав Стшемински (1893-1952).

Филмът разказва за живота на художника (в ролята - Богуслав Линда) - харизматичен и обожаван от своите ученици преподавател в училището за изящни изкуства. Но животът му се променя, когато Сталин поставя ръцете си над Полша през 1945 г. Стшемински отказва да компрометира изкуството си с доктрината за социалистически реализъм. Преследван, изгонен от университета, той в крайна сметка е изтрит от стените на музеите.

С помощта на някои от неговите ученици Стшемински започва да се бори срещу партията и става символ на художествена съпротива срещу интелектуалната тирания. Неговата борба за художествена свобода в тоталитарната система постепенно води до драматични последици в живота му.

Филмът се превръща в многопластова интелектуална битка за ролята на изкуството и свободата на изразяване. Филм за човека и художника, който е разрушен от системата. Филм за това, колко опасно е да се слее политическата власт с волята да се оформя съзнанието на хората.

Анджей Вайда:
"Исках да направя филм за художника от много дълго време. Това е история за непоклатимата увереност на човека и силата на душата на художниците. Изкуство, което изисква по-нататъшно разбиране, но това също е история за човек, обичан от жена".

"Един забележителен филм – яростен, ангажиран и дълбоко свързан с болезнените решения, които героят му е принуден да взема, за да съхрани себе си."
Пиърс Хандлинг

Прожекции на Киномания: 21 - 29.11.2016 г.

Кастинг

Режисьор: Анджей Вайда
В ролите: Александра Юста, Богуслав Линда, Бронислава Замаховска, Жофия Вихлач, Томаш Влошок
Сценарист: Анджей Муларчик
Продуцент: Михал Квьечински
Музика: Анджей Пануфник
Оператор: Павел Еделман
Copyright © 2024 Dir.bg.