Книжарят

Le libraire

Франция, България | 2014г | 51 минути | Биографичен , Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 13.11.2015
Производител: Archidoc
Разпространител: Cinelibri 2016

"The Bookseller":

По биографичната книга "Ромен Гари" (1987 г.) на френската писателка Доминик Бона.

Животът на Ромен Гари (Емил Ажар), най-смущаващия литературен мистификатор в историята на литературата, от първия до последния ден е неспирно приключение. В него обаче има и българска следа – в средата на 40-те години той е дипломат в София.

Именно тази следа привлича вниманието на един талантлив френски екип. Документалният филм, който се ражда впоследствие, е заснет у нас.

„Всичко започна със срещата ми с Асен, който откри документи от ДС, разкриващи факти за частния живот на Гари в София. Аз пък търсих във френските архиви нещо подобно. Там намерих негови думи за ситуацията в България“, разказва Катрин Бернщайн.

Нейният корежисьор и съсценарист Асен Владимиров допълва: „Гари идва в България като герой от войната. Преди това му предлагат или да стане шеф на публичните домове във Франция, или да замине за София. Пристига тук месец преди паметната реч на Уинстън Чърчил на 5 март 1946-а във Фултън, щата Мисури, която слага началото на Студената война. Попада в монархия, която пред очите му се превръща в република.“

Филмът се посвещава на 100-годишнината от рождението на писателя, създал разтърсващи романи като „Животът пред теб“, „Голям гальовник“, „Сияние на жена“ и „Терзанията на цар Соломон“.

Прожекция на Cinelibri - София: 07-08.10.2016 г.

Кастинг

Режисьори: Катрин Бернщайн, Асен Владимиров
В ролите: Ксавие Базен, Емил Ажар, Касиел Ноа Ашер
Сценаристи: Катрин Бернщайн, Асен Владимиров
По книгата на: Доминик Бона
Copyright © 2019 Dir.bg.