Щастлив край

Happy End

Франция, Австрия, Германия | 2017г | 107 минути | Драма | Официален сайт
- 0/10
Програма:

За филма

В разпространение от: 04.10.2017
Производител: Les Films du Losange, X-Filme Creative Pool, Wega Film, WDR, Sony Pictures Classics
Разпространител: Еуро Филмс, 22 София Филм Фест 2018
Награди и номинации: Номинация за Златна палма от фестивала в Кан 2017 г.

Заможно семейство живее в буржоазно безгрижие в северна Франция и не обръща внимание на човешкото нещастие, разгръщащо се в лагери за мигранти край пристанищния град Кале, само на няколко километра от дома им.

Филмът разказва за драматичните обрати в живота на една общност на фона на бежанската криза в Европа. Дядото в семейството изпитва желание да сложи край на живота си, синът „говори“ тайно в социалните мрежи с чужда жена, внукът е разглезен и притежава сериозно самочувствие, а 12-годишната внучка е същински ангел. Единствено дъщерята Ана (Изабел Юпер), която управлява семейния бизнес, е представена като своеобразен стожер на нормалността.

Ханеке не изневерява на своя специфичен стил - да бъде в ролята на наблюдател на своите герои, като този похват е реализиран с интересни вузиални решения.

Любопитен факт около създаването на филма е, че Жан-Луи Трентинян, оттеглил се от света на киното още през 2003 година, се завръща на снимачната площадка единствено и само заради Ханеке - той го определя като „един от най-великите режисьори на нашето време“ и е готов да играе всякакви роли в неговите филми. Австрийският майстор от своя страна неведнъж е споделял, че Трентинян е един от най-любимите му актьори редом до Марлон Брандо.

Прожекции на София Филм Фест: 09.-24.03.2018 г.

Кастинг

Режисьор: Михаел Ханеке
В ролите: Изабел Юпер, Жан-Луи Трентинян, Матийо Касовиц, Фантин Ардюен, Франц Роговски, Лаура Верлинден, Тоби Джоунс
Сценарист: Михаел Ханеке
Продуценти: Маргарет Менегоз, Оливие Пер, Щефан Арнд, Михаел Кац
Оператор: Кристиан Бергер
Copyright © 2018 Dir.bg.