Къщата на вицекраля

Viceroy´s House

Великобритания, Индия, Швеция | 2017г | 106 минути | Биографичен , Драма , Исторически | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 03.03.2017
Производител: Anguille Productions, BBC Films, Bend It Films, Deepak Nayar Productions, Film i Vaest
Разпространител: Киномания 2017

Годината е 1947 и британското колониално владичество в Индия приключва. За оставащите 6 месеца до края на британското господство правнукът на кралица Виктория – лорд Маунтбатън, се нанася заедно със съпругата и дъщеря си в къщата на вицекраля в Делхи. Негово основно задължение е именно да надзирава прехода на страната към независимост.

Скоро избухва насилие между индуси, мюсюлмани и сикхи, което се отразява и върху 500-членния персонал от палата на вицекраля. Любовта между Джеет – млад индуски слуга, и Аалия, мюсюлманка, работеща в двореца, е на път да бъде съсипана от бурните събития, както и от техните собствени конфликти със съответните религиозни общности.

Преди 70 години страната е разделена на Мюсюлмански Пакистан и светска Индия. В своята историческа драма режисьорката Гуриндер Чада, чието собствено семейство е жертва на трагичните събития след края на Британската империя, изследва политическото задкулисие на случилото се. Каква роля са имали лорд Маунтбатън и съпругата му? Как са протекли преговорите между политическия елит – Неру, Джина и Ганди, – когато те се срещат в къщата на вицекраля и се спречкват относно пътя към независимостта?

Прожекции на Киномания: 25.-26.11.2017 г.

Кастинг

Режисьор: Гуриндер Чада
В ролите: Саймън Калоу, Хю Боневил, Джилиан Андерсън, Майкъл Гамбън, Ом Пури
Сценаристи: Гуриндер Чада, Пол Майеда Бергес
Продуценти: Пол Майеда Бергес, Гуриндер Чада, Дийпак Наяр
Музика: А. Р. Рахман
Оператор: Бен Смитхард
Copyright © 2024 Dir.bg.