Кокошка: Живот и творчество

Kokoschka, Oeuvre-Vie

Швейцария | 2017г | 91 минути | Биографичен , Документален
- 0/10

За филма

В разпространение от: 30.09.2017
Производител: On the Rodde Again
Разпространител: Master of Art 2018

Художник и писател, моралист, учител и всеотдаен гражданин, белязан от две световни войни, преследване и изгнание, неуморим странник с вечно будни сетива, дълбоко привлекателен човек, свидетел на своя век и фигура от нашето време, човек, когото искам зрителя да открие. Този филм, гледащ към бъдещето, е послание на надежда, посветено на младите.

При някои творци не е нужно да се познава животът им, за да се разбере тяхна творба. При Оскар Кокошка (1886 - 1980) едното неизбежно е отражение на другото и коя да е творба не би била завършена, ако не се осветли животът, който я е създал. Би липсвало нещо. Филмът ни позволява да синтезираме — това е неговата сила и всъщност основното му достойнство.

Благодарение на образите и звуците всички ретроспекции, отклонения, различните стилове, промените в посоката, инцидентите по пътя и влиянието на историята, смесени със страдание и съкровена радост, в крайна сметка създават една картина. Това е субективният ми поглед към трогателното и незавършено пътуване на един човек за пример. Нещо повече, във филма е вплетена фикция, която му придава емоционално измерение. Няма лустро, нито следа от знания или познавачество, нито външна намеса, която би прекъснала нишката и променила настроението.

През целия филм ще бъдете потопени в света на Кокошка. Въпреки че е класифициран от специалистите по история на изкуството като най-чистия и най-влиятелния от експресионистите, разнородното му и богато творчество не може да се побере само в това течение. Силата и уникалността, трагедията в картините на Кокошка са резултат и от дългия му живот. „Хиляда и един живота по самотен път“ може да обобщи творческата кариера на Оскар Кокошка.

Кастинг

Режисьор: Мишел Роде
Сценарист: Мишел Роде
Продуцент: Мишел Роде
Оператор: Бернар Кавалие
Copyright © 2019 Dir.bg.