Ръцете на душата

The Hands of the Soul

Италия, САЩ | 2017г | 39 минути | Документален , Късометражен | Официален сайт
- 0/10

За филма

Производител: Materia
Разпространител: Master of Art 2018

Филм за група занаятчии, които правят скулптурите на най-известните творци в света в малкото тосканско селце Пиетрасанта.

Микеланджело пръв отива там през XVI век. Оттогава поколения творци, от Хенри Мур до Исаму Ногучи, от Деймиън Хърст до Джеф Кунс, следват стъпките на ренесансовия майстор. Жителите на Версилия, и по-точно тези в района на Пиетрасанта, ваят скулптури от незапомнени времена. В епохата на Медичите, Лоренцо Великолепни решава да изпрати тук Микеланджело, за да намери най-добрия скулптурен мрамор за паметниците и сградите, които трябвало да въплътят великолепието на Флоренция, столицата на ренесансовия свят. Така пристигането на Буонароти сложило начало на бизнес, който продължил да се предава от баща на син до ден-днешен.

Освен мрамора се работи също и с бронз, мозайка, керамика и порцелан, а Пиетрасанта се превръща в международна столица на художественото майсторство. Векове наред, от подовата настилка на катедралата „Нотр Дам“ до украсите за реконструкцията на Уиндзорския замък, от мавзолея на Евита и Хуан Перон до творбите на Хенри Мур, творческият дух в ръцете на тези хора е създал шедьоври на изкуството и архитектурата, които са се разпръснали по света и са прославили естетичния талант на Италия - таланта да се оформя материята и да й се придава смисъл.

Това е история, която малцина знаят и разкрива същността на Италия - място, от което изключителни и в същото време неизвестни майстори изнасят красота по целия свят и където творци като Фернандо Ботеро, Игор Миторай, Кан Я Суда, Ванджи и много други живеят или отсядат и днес, за да общуват с тези хора.

Прожекции на фестивала "Master of Art" - София: 17-22.04.2018 г.
Прожекции в кино Одеон: 22. и 26.05.2018 г.

Кастинг

Режисьор: Себастиано Тронкети
Сценаристи: Себастиано Тронкети, Чезаре Монталбети
Продуцент: Себастиано Тронкети
Озвучен от: Тери Шелдън
Copyright © 2024 Dir.bg.