Изпепелени

Incendies

Канада, Франция | 2010г | 131 минути | Военен , Драма , Психо | Официален сайт
- 9/10

За филма

В разпространение от: 12.01.2011
Производител: micro_scope, TS Productions, Phi Group, Christal Films
Разпространител: 15 София Филм Фест 2011
Награди и номинации: Номинация за Оскар 2011 г. (чуждоезичен филм)
Номинация от Британската академия 2012 г. (неанглоезичен филм)
Номинация за Сезар 2012 г. (чуждестранен филм)
Номинация за Давид ди Донатело 2011 г. (чуждестранен филм)
Награди и номинации от множество фестивали и асоциации на филмовите критици

По едноименната пиеса (2003 г., превод на заглавието през английски език - "Scorched") на ливанско-канадския драматург, писател, режисьор и актьор Важди Муавад.

Близначките Жан и Симон Марван (Максим Годет и Мелиса Дезормо-Пулен) с изумление научават от завещанието на майка си Навал (Любна Азабал), че имат брат, за когото не са чували и баща, когото са смятали за мъртъв. В последните няколко седмици от живота си майка им отказва да говори и сега Жан си обяснява мълчанието й с това мистериозно „наследство”. Младата жена веднага решава да замине за Близкия изток, за да научи повече за семейната история, за която не знае почти нищо. Симон не се трогва от посмъртните главоблъсканици на майка си, но пък изпитва силна привързаност към сестра си и затова скоро се присъединява към нея в родината на предците им.

Там започват да разбират, че Навал е била доста по-различна, отколкото са я виждали те. С помощта на нотариуса Жан Льобел (Реми Жирар), близначките събират и подреждат парчетата от историята на забележителната жена, на която дължат живота си, и научават за трагичната й съдба и смелост.

Пътешествието в търсене на отговори и разкрива, че истинската самоличност на Навал е дълбоко срасната с ужасяващата трагедия на гражданската война в Ливан от 70-те години на 20-и век. Еда трогателна история за екстремизма и насилието, пречупени през личната призма, както и за силата на волята за живот. Впечатляващ и на места шокиращ политически филм със саундтрак, противопоставящ рок музика на опера, а във визуално отношение редуващ кадри в документален стил с поетични образи на неземна красота и изящност.

Прожекции на София Филм Фест: 04-15.03.2011 г.

Кастинг

Режисьор: Дени Вилньов
В ролите: Мустафа Камел, Юсейн Сами, Реми Жирар, Мелиса Дезормо-Пулен, Максим Годет, Доминик Бриан, Любна Азабал
Сценарист: Дени Вилньов
Продуценти: Люк Дери, Ким Маккроу
Музика: Грегоар Етзел
По книгата на: Важди Муавад
Оператор: Андре Тюрпен
Copyright © 2024 Dir.bg.