Топ гън: Маверик

Top Gun: Maverick

- 1/10

За филма

В разпространение от: 24.06.2020
Премиера в България: 17.07.2020
Производител: Jerry Bruckheimer Films, Skydance, Cruise/Wagner Productions, Paramount Pictures, Universal Pictures
Разпространител: Форум Филм България

Продължението на "Топ гън" (1986) се развива в наши дни, 34 години след събитията в първия филм. Асове-пилоти се състезават с високотехнологични дронове и изтребители пето поколение.

Круз се връща в образа на летеца Маверик Мичъл и вече е инструктор към военноморските сили. Вал Килмър отново е Том Казански-Ледения ("Айс-мен"), пилот и основен съперник на героя на Круз. Ще видим и порасналия син (в ролята - Майлс Телър) на печално загиналия Гуус и на Карол (Антъни Едуардс и Мег Райън в оригиналния филм). Синът е новото протеже на Маверик.

Отново вдигаме адреналина с любимите бойни пилоти на няколко поколения. Няма как да минем и без авиаторските якета и очила, белязали модата завинаги, и култовия мотоциклет! В свят на дронове, нови оръжия и постоянно равиващи се технологии, ще имат ли какво да научат новите звезди на авиацията от безспорните асове на своя випуск? При всички случаи, нуждата от високи скорости и адреналин остава...

Филмът, който използва работещи военни бази и самолетоносачи за снимките си, предизвика закачлива размяна на реплики в Twitter между военновъздушните и военноморските сили на САЩ.
- „Ако Маверик наистина има нужда от скорост, може да скочи в един от нашите F-15E Strike Eagle! Скоростта им стига до 1875 мили в час (3017 км/ч)“, туитнаха от авиацията на САЩ.
- От флота побързаха да им отговорят с култовата реплика от първия филм: "Помнете, момчета, няма точки за второто място!".

В лентата се завръща авторът на музиката, германският композитор Харолд Фалтермайер, който печели награда „Грами“ и номинация за „Златен глобус“ за работата си по Топ гън. Песента от оригиналния филм „Take My Breath Away” на Джорджо Мородер и Том Уитлок пък спечели награда „Оскар“.

Снимките са осъществени през май 2018 - аплил 2019 г.

Кастинг

Режисьор: Джоузеф Козински
В ролите: Том Круз, Вал Килмър, Дженифър Конъли, Джъстин Маркс, Майлс Телър, Глен Пауъл, Ед Харис, Луис Пулман, Джон Хам, Питър Марк Кендъл
Сценаристи: Ерик Уорън Сингър, Питър Крейг, Кристофър Маккуори
Продуценти: Джери Брукхаймър, Дейвид Елисън, Том Круз, Дейна Голдбърг
Музика: Харолд Фалтермайер, Ханс Зимър
Оператор: Клаудио Миранда
Copyright © 2019 Dir.bg.