Легендата за котката демон

Legend of the Demon Cat

Китай, Япония | 2017г | 129 минути | Драма , Мистъри , Фентъзи | Официален сайт
- 9/10

За филма

В разпространение от: 22.12.2017
Разпространител: 32 Киномания 2018

Със своята епична екранизация на бестселъра на Баку Юмемакура Чън Кайгъ се завръща във високобюджетното кино с пленителна и визуално смайваща приказка за любов, интриги, мистицизъм и поезия, поставена във фантазирана версия на династията Тан.

В центъра на сюжета са две ключови исторически фигури: Бай Дзю-и (Бай Лътиен), един от най-великите китайски поети, чиято лирика въплъщава духа на династията Тан и отдавна е модел за подражание в японската литература, и японският монах Кукай, който пръв донася в Япония учението на езотеричния будизъм.
Кукай пътува към Китай, за да придобие нови знания.

Едва пристигнал, той е привикан в двора заради уменията му на гонител на зли духове, за да изцели обсебения император Сюендзун. В двореца императорът умира пред очите на монаха и не след дълго Кукай установява каква би могла да е причината: говореща черна котка, чиято козина е разпиляна навсякъде из императорските покои. С помощта на поета Бай Лътиен, монахът идентифицира котката като безпокойния дух на Ян Гуейфей – имперската наложница, убита от предишния владетел.

Достоверната реконструкция на имперската столица Чан-ан е същинско чудо. Истински град от миналото е въздигнат в продължение на цели пет години с бюджет около 200 милиона долара, пренасяйки на екрана завладяващата магия на епохата – изящно допълнение към майсторския стил на Кайгъ.

Прожекции на Киномания: 17.-25.11.2018 г.

Кастинг

Режисьор: Чън Кайгъ
В ролите: Шота Сометани, Хуан Сюен, Сандрин Пина, Джан Юци
Сценаристи: Чън Кайгъ, Уан Хуей-лин
Продуцент: Чън Хун
Copyright © 2024 Dir.bg.