Случаят Тесла

The Tesla Case

- 9/10

За филма

В разпространение от: 24.09.2022
Премиера в България: 31.03.2023
Производител: Инкомс Проджект, Revive Vision
Разпространител: Александра Филмс

Истинско приятелство, малко ревност, наука и мистериозен върколак, дебнещ в гората...
Продължение на "Случаят Кюри" (2017 г.) с образователен сюжетен елемент и позитивен поглед към науката. В действието този път влизат и първите любовни трепети - “харесването” в предюношеската възраст.

Главните герои отново са чаровните Рая (Поли Иванова) и Тони (Мартин Паунов), които са вече 12-годишни. Ето и тяхната съвременна история за приключенията им - те са станали приятели след предишните перипетии от "Случаят Кюри": като обещаващ млад “изобретател”, Тони разработва уред за синтез на безжично електричество, вдъхновен от ексцентричния сръбско-американски учен Никола Тесла. Тони силно вярва, че откритието му ще разреши световната енергийна криза.

За негово разочарование се налага да замине на лагер със съучениците си. Кани за компания любимата си приятелка и съседка Рая, която приема с радост, защото за пореден път е изоставена от вечно пътуващите си родители. Оцеляването сред природата съвсем няма да е единственото препятствие, което очаква Тони. Главатарят на местните скаути Виктор (Борис Минков) ревнува от Тони, решава да провали научните му опити и да спечели сърцето на Рая, докато тя разплита загадката за тайнствен върколак, бродещ в гората. Тони е решен да завърши на всяка цена своя научен експеримент, но приятелството му с Рая е поставено на карта.

"Постарал съм се филмът да бъде в духа на златните български детски ленти, които всички си спомняме с носталгия, с фокус в детските персонажи, но и да има съвременно звучене кореспондиращо на модерния вкус и динамика на възприятието на младата публика. Това е филм за приятелството, с положителен поглед към науката, който показва, че хората занимаващи се с наука, не трябва да се възприемат като особняци!"
Андрей Хадживасилев

Прожекция на Златна роза - Варна: 24.09.2022 г.
Прожекция на София Филм Фест: 18.03.2023 г.

Кастинг

Режисьор: Андрей Хадживасилев
В ролите: Мартин Паунов, Поли Иванова, Борис Минков, Йоан Стойков, Деан Стойков, Рая Георгиева, Фани Узунова, Неда Спасова, Мартин Гяуров, Любен Чаталов, Николай Върбанов
Сценаристи: Виктория Пенкова, Пламена Велковски
Продуценти: Пламен Йорданов, Андрей Хадживасилев
Музика: Георги Стрезов
Оператор: Божидар Симеонов
Copyright © 2024 Dir.bg.