Крал Лир

King Lear

Великобритания | 2013г | Опера
- 0/10

За филма


С подкрепата на Британски съвет
На преклонна възраст кралят решава да разпредели кралството между трите си дъщери. Коя каква част ще получи зависи от красноречието, с което ще изрази любовта и признанието си към бащата. Любимката на крал Лир – Корделия, обаче запазва мълчание. В неговия свят нахлува хаосът.

Отличеният с „Оскар” филмов и театрален режисьор Сам Мендес („Джеймс Бонд: Скайфол”, „Американски прелести”) се завръща на сцената на Британския национален театър заедно с неповторимия Саймън Ръсел Бийл („Тит Андроник”, „Сътрудници”) в главната роля в една от най-великите шекспирови трагедии. „Вече почти четвърт век тандемът Сам Мендес и Саймън Ръсел Бийл изкарва наяве най-доброто от себе си… Постановката на „Крал Лир” е завладяващо търсене на ядрото на трагедията, която придава на сферата на семейното - космическо измерение, слива епическото и интимното и осмисля по свеж и изпълнен с въображение начин всеки един момент от пиесата…

Мендес настанява действието в съвременна тоталитарна държава. Лир на Ръсел Бийл е подобен на Сталин деспот, придружаван от тежко въоръжена охрана. Изпитанието на любовта на дъщерите му е организирано като смразяваща публична церемония с микрофони, чиято цел е да подсилят егото на краля, преди да отстъпи от властта… Отказът на Корделия да играе тази игра прозвучава като принципен протест срещу режим, държащ се на конформизъм и ласкателство…” (Пол Тейлър, в-к „Индипендънт”)

NT Liveили „Националният театър на живо” е новаторски проект на Кралския национален театър в Лондон за директни излъчвания на най-добрите британски постановки на живо или на запис в киносалони по целия свят. С помощта на сателити, постановките достигат до повече от 1.5 милиона зрители в над 700 кина.

Кастинг

Режисьор: Сам Мендес
В ролите: Саймън Ръсел Бийл, Каси Брадли, Стивън Боксер, Ричард Клотие, Джонатън Драйдън Тейлър
Copyright © 2019 Dir.bg.