Обич

България | 1972г | 90 минути | Драма
- 0/10

За филма

В разпространение от: 08.12.1972
Премиера в България: 08.12.1972
Производител: Студия за игрални филми, творчески колектив „Младост“
Разпространител: Българска кинематография
Награди и номинации: 3 награди от ФБФ Варна, 1972 г. (Специалната награда на журито, Награда за женска роля на Невена Коканова и Награда на ЦК на ДКМС на Виолета Донева)
Награда на СИДАЛК на V фестивал на Червенокръстките и здравни филми - Варна 1973 г.

По едноименния роман на Александър Карасимеонов.

Мария (Виолета Донева) не се разбира с родителите си поради техния консуматорски подход към живота Травматизирана от постоянните семейни конфликти, разочарована от първата любов, Мария отива в планината в почивен дом. Та тя среща тщеславен архитект, свенлив учител, педантичен юрист и стеснителен журналист (Банко Банков). Над тези интелигенти се налага деспотичният управител на дома (Николай Бинев) с неговите си проблеми.

Почивката на Мария се превръща във въстание срещу овчедушието спрямо тези, които са облечени във власт. Тя анализира и изгражда силата на своя характер, а в паметта си намира морална подкрепа от леля си Ирина (Невена Коканова), която някога е участвала в антифашистката съпротива като партизанка, по-късно загинала като лекар във Виетнамската война. Животът й е пример за чувствителната Мария и как трябва да се живее.

Кастинг

Режисьор: Людмил Стайков
В ролите: Виолета Донева, Невена Коканова, Стефан Данаилов, Банко Банков, Николай Бинев, Иван Кондов, Катя Динева, Андрей Чапразов, Стефан Илиев
Сценарист: Александър Карасимеонов
Продуцент: Весела Димитрова
Музика: Симеон Пиронков
По книгата на: Александър Карасимеонов
Оператор: Борис Янакиев
Copyright © 2022 Dir.bg.