Ханът и империята

Khan and Empire

България | 2019г | 140 минути | Военен , Драма , Исторически | Официален сайт
- 8/10

За филма

В разпространение от: 18.11.2019
Производител: Доли медиа студио
Разпространител: Филмотечно кино Одеон

Дигитално реставрирано изображение на филма "Хан Аспарух" (1981), състоящ се от три части: „Фанагория“, „Преселението“ и „Земя завинаги“.

На базата на класическата творба е създадена нова - с нова драматургична структура, нова музика (оригиналната от Симеон Пиронков и нови мотиви от Стефан Димитров) и звукови ефекти, представени в съраунд среда. Изображението е дигитализирано в 4К и отговаря на най-взискателните световни критерии за филмово разпространение. Драматургичен консултант на версията е ректорът на НАТФИЗ проф. д-р Станислав Семерджиев. Инициатор на проекта е Добромир Чочов.

„Иска ми се да вярвам, че филмът ще впечатли и развълнува зрители от всички възрасти със забележителните актьорски превъплъщения, с грандиозните, необичайни за българското кино масови сцени и епични битки, с трагизма, саможертвата и лишенията на главния герой по пътя към заветната му цел и не на последно място - с очевидните асоциации и изводи, които поражда далечната епоха за нашето съвремие. Бях много развълнуван, че този филм направи една своеобразна връзка между поколението творци, създали оригиналната версия и новото поколение кинематографисти, които със същата всеотдайност и вълнение вложиха цялото си сърце в името на скъпата за всеки българин тема“.
Людмил Стайков.

За пръв път в България се пристъпва към такава реставрация на изображението на оригиналния филм, който ще бъде предаден на Българска национална филмотека.

Премиера: зала "Проф. Марин Дринов" - БАН: 18.11.2019 г.
Прожекция във ФКК Варна: 14.01.2020 г.
Прожекция в НДК - София: 12.04.2021 г.

Кастинг

Режисьор: Людмил Стайков
В ролите: Антоний Генов, Джоко Росич, Петър Слабаков, Богомил Симеонов, Ваня Цветкова, Йосиф Сърчаджиев, Васил Михайлов, Стойко Пеев, Аня Пенчева
Продуцент: Добромир Чочов
Музика: Симеон Пиронков, Стефан Димитров
Оператор: Борис Янакиев
Copyright © 2024 Dir.bg.